Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı, Türk Vatandaşlığını sonradan kazanma hallerinden biridir. Türk Vatandaşlığının kazanılmasına dair esaslar 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Belirli şartları yerine getiren kişilerin Türk Vatandaşlığını sonradan istisnai olarak kazanmaları mümkündür.
Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile gerçekleşir. Sonradan Türk vatandaşlığı kazanma hallerinden biri de yatırım yoluyla Türk vatandaşlığıdır. Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasının esasları 5627 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikle uygulanmaktadır. Bu yazımızda ilgili mevzuat ışığında yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının nasıl kazanılacağı üzerinde duracağız.
Türk Vatandaşlığını kazanmanın birçok şekli mevcuttur. Vatandaşlık kazanma, başvurulacak türe göre gerekli belgelerin hazırlanması ve ilgili işlemlerin yapılması ile gerçekleşmektedir. Başvuru ve sürecin takibi konusunda alanında uzman bir avukat aracılığı ile hareket etmek sizleri hedefe daha hızlı ulaştıracaktır. Bu sebeple vatandaşlık başvurusu yapacakların avukatlarımızdan danışmanlık alması elzemdir.
İÇİNDEKİLER
- YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI NEDİR?
- YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANMA ŞARTLARI
- TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANIMI İÇİN ASGARİ YATIRIM MİKTARLARI
- YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLER?
- GAYRİMENKUL YATIRIMI İLE TÜRK VATANDAŞLIĞI NASIL KAZANILIR?
- YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU ÜCRETLERİ
- YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?
- YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSUNUN REDDİNE İTİRAZ VE İPTAL DAVASI
- SIKÇA SORULAN SORULAR
- Yatırım Yolu ile Vatandaşlık Nasıl Alınır?
- Türk Vatandaşlığı Kaç TL 2024?
- Başvurucunun Eşi ve Çocukları Da Vatandaşlık Kazanır Mı?
- Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Kaç Dolar?
- Vatandaşlık İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?
- Ev Alarak Vatandaşlık Nasıl Alınır?
- Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak İçin Hangi Yatırım Yöntemleri Önerilmektedir?
- Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak Ne Kadar Sürer?
- 400.000 Dolar Vatandaşlık Şartları Nelerdir?
YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI NEDİR?

YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı, yönetmelikte sayılan şartları taşıyan kişilerin yetkili makam kararıyla istisnai yoldan sonradan vatandaşlık kazanmasıdır. Türk Vatandaşlık Kanunu madde 12’de düzenlenen istisnai yolla vatandaşlığın kazanılmasının bir türüdür. Bu düzenleme belirli niteliklere haiz kişilerin daha kolay yoldan Türk vatandaşlığını kazanmalarını kolaylaştırmıştır. Mevzuat uyarınca gerekli yükümlülükleri yerine getiren ve Türkiye nezdinde yatırım yapan kişiler, gerekli şartları haizse bu şekilde vatandaşlık başvurusu yapabileceklerdir.
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı, yukarıda belirtilen yönetmeliğin 20. Maddesinde düzenlenmiş olup ilgili maddede belirtilen şartları ve belgeleri yerine getirenler tarafından başvurulabilecek bir yoldur. Başvurular değerlendirildikten sonra kişilerin Türk vatandaşlığını kazanması Cumhurbaşkanı kararı ile söz konusu olabilecektir.
Burada özellikle belirtmek gerekir ki kanun ve yönetmelikte belirtilen tüm şartları ve yükümlülükleri yerine getirmek başlı başına vatandaşlığı kazanmaya hak tanımayacaktır. Zira bu noktada idarenin egemenlik hakkına dayalı mutlak bir takdir yetkisi bulunmakta olup mevzuatta öngörülen tüm şartların sağlanması halinde dahi yabancıyı vatandaşlığa alıp almamanın idarenin takdirinde olduğu, idareye tanınan takdir yetkisinin devletin hükümranlık hakkının kullanımının bir sonucu olduğu unutulmamalıdır.
YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANMA ŞARTLARI
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanabilmek için öncelikle 5901 sayılı kanunda yer alan Türk vatandaşlığı kazanılmasındaki şartları taşımak gerekmektedir. Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
- Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.
- 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu.
- Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.
- Göçmen olarak kabul edilen kişiler.
Maddenin son fıkrasında milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek hali bulunanların taleplerinin Bakanlıkça reddedileceği belirtilmiştir.
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmanın şartları ise Yönetmelikle belirlenmiştir.
Gayrimenkul Yatırımı ile Vatandaşlık
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmanın yollarından biri gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşlığı kazanmaktır. Yönetmeliğin 20.maddesinin 2.fıkrasının b bendine göre “en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen” kişiler kanunun m.12/1-b kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
Sermaye Yatırımı ile Vatandaşlık
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmanın diğer yolu da sermaye yatırımı ile vatandaşlık kazanmadır. Sermaye yatırımı ile vatandaşlığın kazanılması da Yönetmeliğin 20.maddesinde düzenlenmiştir. Sermaye yatırımı yoluyla vatandaşlık kazanmak için en az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilmesi gerekiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yatırımın detaylarını açıklamıştır. Yabancı yatırımcının halka açık olmayan bir şirketi tamamen satın alması veya belirli bir oranda ortak olması durumunda, satın alma veya ortaklık tarihini izleyen dönemde yapılacak sabit sermaye yatırımı dikkate alınacaktır.
Satın alınan/ortak olunan şirketin, ortaklık öncesi yapmış olduğu sabit sermaye yatırımları ve halihazırda var olan bir yatırımın devralınması, başvurunun değerlendirilmesinde dikkate alınmayacaktır.
İstihdam Yaratma Yoluyla Vatandaşlık
İstihdam yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması da en az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edileme şartına bağlıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şirketin istihdam ettiği tam zamanlı olarak çalışan Türk vatandaşlarının son altı aylık dönemdeki süreklilik durumunu dikkate alacaktır. En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu gerekçesiyle uygunluk belgesi talebinde bulunan yabancı gerçek kişiler gerekli belgeler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı başvuruda bulunurlar.
Banka Hesabı Yatırımları ile Vatandaşlık
En az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen yabancı yatırımcılar Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler. Burada önemli olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), yatırımın uygunluğunu denetlemesidir.

YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANILMASI
TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANIMI İÇİN ASGARİ YATIRIM MİKTARLARI
Türk vatandaşlığını kazanmak için asgari yatırım miktarları hangi yatırım türünün seçildiğine göre değişiklik göstermektedir.
- Gayrimenkul yatırımında asgari yatırım miktarı 400.000 Amerikan dolarıdır.
- Sermaye yatırımında asgari yatırım miktarı 500.000 Amerikan dolarıdır.
- Banka hesabı yatırımlarında asgari yatırım miktarı 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarıdır.
- Gayrimenkul yatırım fonunda asgari yatırım miktarı 500.00 Amerikan dolarıdır.
YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLER?
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için öncelikle 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu25 (“YUKK”) madde 31/f.1-j uyarınca kısa dönem ikamet izni almış olmak ve sonrasında Cumhurbaşkanınca belirlenen tutarlarda yatırım yapmak gerekmektedir. Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak için başvuru Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yapılır. Öncesinde yapılması gereken üç şart bulunmaktadır.
- Uygunluk Belgesi Alınması: Yönetmelikle belirlenen yatırımları gerçekleştiren kişilerin ilgili Bakanlıktan uygunluk belgesi alması gerekmektedir.
- İkamet İzni Alınması: 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 31’inci maddesinin (j) bendi kapsamında kısa dönem ikamet izni alınması gerekmektedir. Kısa dönem ikamet izninin şartları da aynı kanunun 32.maddesinde sayılmıştır.
- 31 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan gerekçelerden biri veya birkaçını ileri sürerek talepte bulunmak ve bu talebiyle ilgili bilgi ve belgeleri ibraz etmek
- 7 nci madde kapsamına girmemek
- Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak
- İstenilmesi hâlinde, vatandaşı olduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkenin yetkili makamları tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydını gösteren belgeyi sunmak
- Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini vermek
şartlarını yerine getiren kişilere kısa dönem ikamet izninin verilmesi mümkündür.
- İlgili Kuruma Başvuru Yapılması: Yatırım uygunluk belgesi ve kısa dönem ikamet izni alan yatırımcılar istenen belgelerle beraber Nüfus idaresine başvurmalıdır.
Gerekli Belgeler
Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanmak isteyen yabancı hakkında Bakanlığın yazılı talimatı üzerine müracaat makamlarınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenir. Dosyanın içeriğinde bulunan belgeler:
- İsteği belirten form dilekçe
- Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge
- Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi
- Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge
- Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği
- Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı
- Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz
Başvuru Merkezleri
Vatandaşlık talebi için başvurulacak yetkili mercii Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüdür. Yukarıda sayılan şartların gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edecek yetkili mercii ise farklılık göstermektedir.
- Sermaye yatırımı yoluyla vatandaşlıkta yetkili mercii Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır.
- İstihdam yoluyla vatandaşlıkta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır.
- Banka hesabı yatırımları ile vatandaşlıkta, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dur.
- Gayrimenkul yatırımı ile vatandaşlıkta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır.
Süreçte Adım Adım İzlenecek Yollar
Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanması teklif edilen yabancı hakkında yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valilik, yurt dışında ise dış temsilcilikleri tarafından başvuru belgelerinden oluşan vatandaşlık dosyası düzenlenir. Başvuru makamı, ön inceleme yaparak ilgilinin başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığını tespit eder. Başvuru şartlarını taşımayan ilgilinin başvurusu kabul edilmez ve bu husus kendisine bildirilir. Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez. Başvuru tarihi olarak kişinin form dilekçesinin müracaat makamınca evrak kaydına alındığı tarih esas alınır.
Yabancı makamlarca verilmiş olan resmi belgelerin tasdik işlemleri Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğin 59 uncu maddesine göre yapılır. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların başvuru sırasında ibraz ettikleri yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması yeterlidir. Gerekli görülen hallerde ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdiki il müdürlüklerince de yapılabilir
GAYRİMENKUL YATIRIMI İLE TÜRK VATANDAŞLIĞI NASIL KAZANILIR?
Gayrimenkul yatırımı ile türk vatandaşlığı “en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilme şartına bağlanmıştır. Satın alınan taşınmaza ilişkin tapu siciline şerh konulması koşulu aranmaktadır.
Vatandaşlık kazanılması için alınan taşınmazın asgari yatırım şartının sağlandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için uygunluk belgesini vermeye yetkili kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Üç yıl boyunca devir ve terkinin yapılmayacağı şerhi tapu siciline düşüldükten sonra Tapu Müdürlüğünden uygunluk belgesi istenir. Uygunluk belgesi ve başvuru için gerekli diğer belgelerle beraber kısa dönem ikamet izni başvurusu yapılacaktır. Kısa dönem ikamet izni de alındıktan sonra istisnai yoldan vatandaşlık başvurusu, Nüfus idaresi üzerinden yapılabilir.
Başvuru yapıldıktan sonra ilgili incelemeler yapılmak üzere gerekli mercilere dosya gönderimi yapılacak, merci kararları doğrultusunda vatandaşlık başvurusu karar makamına iletilecektir. Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılıp kazanılamama durumu belli olacaktır.
YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU ÜCRETLERİ
Yatırım yoluyla vatandaşlıkta her adımda bir başvuru yapıldığından her adımda ödeme yapılması gerekmektedir.
- İkamet izni belge bedeli 565,00 TL’dir.
- İkamet izni harç tutarı ise 1 aya kadar her gün için 203,40 Türk lirasıdır.(Bu tutar ilk ay için tezkere başına 381,90 TL’den az, 1.962,60 TL’den çok olamaz.) 1 aydan sonraki her ay için 1.303,90 Türk lirasıdır.
- Bunlara ek olarak gayrimenkul satın alarak vatandaşlık kazanmada gayrimenkul değerine göre tapu harcı
- Noter giderleri
- Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan tespit masrafları da bulunmaktadır.
YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı başvuruları gerekli belgelerin tam olup olmadığına göre değişebilmektedir. Tam ve doğru şekilde sunulan belgelerin başvuruları birkaç ay içinde sonuçlanmaktadır. Hangi yoldan yatırım yapıldığına işlemlerdeki yoğunluğa göre süre uzayabilmektedir.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşı Olunabilir Mi?
YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSUNUN REDDİNE İTİRAZ VE İPTAL DAVASI
Yatırım yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunan kişiler eksik belge veya başka sebeplerden dolayı vatandaşlık başvuru talepleri reddedilebilmektedir. Vatandaşlık başvuruları reddedilen kişilerin başvurabilecekleri hukuki yollar bulunmaktadır. Vatandaşlık talebinin reddi kararına itiraz edilebileceği gibi red kararının iptali için dava da açabilecektir.
Vatandaşlık talebinin reddine ilişkin itirazlar, kararın tebliği ile yapılabilmektedir. İtiraz mercii Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü olup itiraz süresi, kararın tebliği ile 60 gündür. Bu sürenin kaçırılması durumunda yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. İlgili müdürlük yapılan itirazı 30 gün içerisinde karara bağlamak durumundadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, itirazın haklı olup olmadığını inceleyerek bir karara varır. Bu karar neticesinde birkaç farklı seçenek ortaya çıkmaktadır. Bunlar, itirazın haklı bulunup kabul edilmesi, itirazın haksız bulunarak reddedilmesi ve 30 günlük süre içerisinde herhangi bir dönüş yapılmaması halinde red edilmiş sayılma.
Vatandaşlık talebinin reddine ilişkin karara itiraz edilmesi durumunda bir sonuç alınamadığı durumda ya da direkt kararın tebliği ile birlikte başvurusu reddedilenler, idare mahkemesi nezdinde iptal davası açabilmektedirler. Vatandaşlık talebinin reddinin iptali davasında görevli mahkeme İdare mahkemesi olup yetkili mahkeme ise Ankara İdare Mahkemeleridir. Başvuru sahibi kararın kendisine tebliğinden itibaren 60 gün içinde İdare Mahkemesinde iptal davası açabilir. İdare Mahkemesi, iptal kararı verdiği takdirde, vatandaşlık başvurusunun reddi kararını geçmişe etkili olarak ortadan kaldırır. Bu noktada idare mahkemesinde açılacak davada alanında uzman bir vatandaşlık hukuku avukatı ve idare hukuku avukatından destek almak yararınıza olacaktır. Aksi halde hakkın kaybı gündeme gelebilmektedir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Yatırım Yolu ile Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Yönetmelikte sayılan belirli şartları taşımak şartıyla yetkili makama başvurarak vatandaşlık talebinde bulunulur.
Türk Vatandaşlığı Kaç TL 2024?
En az 400.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarıdır.
Başvurucunun Eşi ve Çocukları Da Vatandaşlık Kazanır Mı?
Yatırımcının vatandaşlık kazanması durumunda, eşi ve çocukları da vatandaşlık kazanır.
Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Kaç Dolar?
- Gayrimenkul yatırımında asgari yatırım miktarı 400.000 Amerikan dolarıdır.
- Sermaye yatırımında asgari yatırım miktarı 500.000 Amerikan dolarıdır.
- Banka hesabı yatırımlarında asgari yatırım miktarı 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarıdır.
- Gayrimenkul yatırım fonunda asgari yatırım miktarı 500.00 Amerikan dolarıdır.
Vatandaşlık İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?
En az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında mevduat 3 yıl boyunca bankada olmalıdır.
Ev Alarak Vatandaşlık Nasıl Alınır?
En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla vatandaşlık alınabilir.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak İçin Hangi Yatırım Yöntemleri Önerilmektedir?
Hız ve kolaylık açısından gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık önerilmektedir fakat daha az riskli bir yol olarak banka hesabı yatırımı yoluyla vatandaşlık yöntemi de önerilmektedir.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak Ne Kadar Sürer?
Yatırım yoluyla vatandaşlık, istenen evraklar eksiksiz verildikten sonra 3 ay ile 1 yıl aralığında sonuçlanmaktadır.
400.000 Dolar Vatandaşlık Şartları Nelerdir?
Yabancıların en az 400.000 Amerikan doları değerinde gayrimenkul satın alması gerekmektedir. Taşınmazların tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmalıdır. Tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilmesi gerekmektedir.