Vergi levhası nasıl alınır özellikle son zamanlarda oldukça merak edilen bir konu olmuştur. Yeni bir işletme kuracak olanlar veya hazır olan bir işletmeyi işletecek olanlar açısından vergi levhası büyük önem taşımaktadır. Nitekim vergi ödeme yükümlülüğü üretim, satış ve benzeri alanlarda iş yapmayı düşünen herkes açısından gündeme gelen bir yasal yükümlülüktür.
Vergi levhası, vergi mükellefi kişilerin yıl içindeki kazancı ve bu kazanç doğrultusunda ödemekle yükümlü olduğu vergi miktarını gösteren belgedir. Vergi levhası alma zorunluluğu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ‘Vergi mahremiyeti’ 5. Maddesinin 4. Fıkrasında düzenlenmektedir. Vergi levhasına ve vergi levhası almaya ilişkin detaylara makalemizin devamında ulaşabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
- VERGİ LEVHASI NEDİR?
- KİMLER VERGİ LEVHASI ALMALIDIR?
- VERGİ LEVHASI ALMAK İÇİN HANGİ BİLGİLER GEREKLİDİR?
- VERGİ LEVHASI ALMA ŞARTLARI
- VERGİ LEVHASI ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?
- VERGİ LEVHASI ALMAKA İÇİN NEREYE VE NASIL BAŞVURULUR?
- İNTERNETTEN VERGİ LEVHASI ALINABİLİR Mİ?
- VERGİ LEVHASI ALMA ÜCRETİ 2024
- E-VERGİ LEVHASI NEDİR? NASIL ALINIR?
- VERGİ LEVHASI BULUNDURMAMANIN CEZASI 2024
- VERGİ AÇILIŞI BİLDİRİMİN SÜRESİNDE YAPILMAMASININ YAPTIRIMLARI
- SIKÇA SORULAN SORULAR
VERGİ LEVHASI NEDİR?
Vergi levhası, vergi tarhına esas olan kazanç tutarı ile bu kazanç tutarına denk düşen vergi miktarını göstermeye yarayan belgedir. Vergi ödeme yükümlülüğü olan belirli kişilerin vergi levhası bulundurması, hukuk sistemimizde bir zorunluluk olarak düzenlenmektedir. Vergi levhasını içerik ve şekil olarak onaylamaya yetkili kurum T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’dır. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı her vergi mükellefi için senelik olarak vergi levhası oluşturur. Vergi levhasının alınması zorunlu olsa da vergi levhasını asma zorunluluğu bulunmamaktadır. Vergi levhası asma zorunluluğu 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda yapılan 13/02/2011 tarihli değişiklikle kaldırılmıştır.

VERGİ LEVHASI NASIL ALINIR
KİMLER VERGİ LEVHASI ALMALIDIR?
Özellikle ticaretle ilgilenen kişiler kimlerin vergi levhası alması gerektiği sorusunun cevabını merak etmektedirler. Bu konuya ilişkin vergi levhası alma zorunluluğu bulunanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Gelir vergisi mükellefleri bakımından:
- Ticari kazanç sahibi kişiler,
- Zirai kazanç sahibi kişiler (Zirai kazanç sahipleri bakımından 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Zirai kazanç, zirai faaliyet, zirai işletme, çiftçi ve mahsulün tarifi:” başlıklı 52. Maddesinin 6. Fıkrasında belirtilen yazıhaneyi açanlar vergi levhası almalıdır.)
- Serbest meslek erbabı kişiler
- Adi ortaklık, kollektif şirket ve komandit şirket gibi ticari işletmeler (Bu şekilde kurulan ortaklık ve şirketlerde her bir ortak açısından ayrı ayrı vergi levhası alınmalıdır.)
- Kurumlar vergisi mükellefleri bakımından:
- Anonim şirketler,
- Limited şirketler,
- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler
VERGİ LEVHASI ALMAK İÇİN HANGİ BİLGİLER GEREKLİDİR?
Vergi levhasında hangi bilgilerin bulunması gerektiği merak edilmektedir. Toplu şekilde vergi levhasında hangi bilgilerin bulunması gerektiğine bakmak gerekirse şu şekilde sıralanabilir:
- Vergi mükellefinin adı soyadı
- Vergi mükellefinin ticaret unvanı
- Vergi mükellefinin iş yerinin bulunduğu yer adresi
- Vergi kimlik numarası
- Hangi vergi dairesine bağlı ise o vergi dairesinin adı
- Hangi vergi türüne tabi olduğu
- Hangi tarihte işe başladığı
- Ana faaliyetine ilişkin kod ve faaliyetinin türü,
- Faaliyet durumu (Faal mi, tasfiye halinde mi, terk mi)
- Son üç yıla ait beyan edilmiş olan vergi matrahları ve bu vergi matrahlarının ait olduğu yıl için tahakkuk eden vergiler,
- Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından verilen onay kodu
VERGİ LEVHASI ALMA ŞARTLARI
Vergi levhasının içeriğinde ne olması gerektiği ve şekli T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Gelir vergisi mükellefleri veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından beyannameler verildikten sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her mükellef için yıllık olarak düzenlenmekte olan vergi levhaları devamında vergi mükelleflerinin İnternet Vergi Dairesi hesaplarına iletilmektedir.
Vergi mükellefleri, isterlerse vergi işlemlerini idare etmesi için 3568 sayılı kanuna göre serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik mesleğini icra eden kişileri yetkilendirebilirler. Vergi mükellefleri ya da yetkilendirdikleri kişiler İnternet Vergi Dairesi üzerinden oluşturulan vergi levhalarını bastırma imkanına sahiplerdir. Bunun tarihleri ise şu şekilde belirlenmiştir:
- Gelir vergisi mükellefleri bakımından 1 Nisan tarihinden,
- Kurumlar vergisi mükellefleri bakımından 1 Mayıs tarihinden itibaren,
Mayıs ayının son gününe kadardır.
VERGİ LEVHASI ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?
Vergi levhası sahibi olabilmek için öncelikli olarak bir iş yeri ya da bir şirket sahibi olmak gerekmektedir. Bu doğrultuda gerekli belgeler farklılık gösterebilmektedir. Kurulacak iş yeri ya da şirkete göre evraklar değişiklik gösterebilse de temel olarak temin edilmesi gereken belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Vergi dairesi tarafından onaylanmış nüfus cüzdanı örneği,
- İşe başlanmış olduğunda dair bir bildirim belgesi,
- Vergi mükellefi gerçek ya da tüzel kişinin yerleşim yeri adresini gösterir belge,
- İş yerinin ya da şirketin kiralanması halinde kira sözleşmesinin bir örneği,
- İş yerinin ya da şirketin kira bedelinin tespit edilebilmesi için belediye tarafından onaylanmış emlak vergisi değerini gösteren bir belge.
Ayrıca belirtmekte fayda vardır ki iş yerini ya da şirketi açabilmek için vergi levhasının bağlı olduğu ilin esnaf ve sanatkârlar odasına ya da ticaret odasına ve belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir.
VERGİ LEVHASI ALMAKA İÇİN NEREYE VE NASIL BAŞVURULUR?
Mükellefiyetin başlaması için, vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden elde edilen işe başlama bildirim formunun doldurulması ve forma eklenecek belgeler ile birlikte vergi dairesi sicil yoklama servisine müracaat edilmesi gerekmektedir.
GERÇEK KİŞİLERDE İŞE BAŞLAMA BİLDİRİMİ
► İşe başlama/işi bırakma bildirimi ile değişiklik bildirimlerine ilişkin dilekçeler, www.gib.gov.tr internet sayfasındaki “Dilekçematik” bölümünden edinilebilmektedir.
► İşe başlama bildirimi, değişiklik bildirimi ve işi bırakma bildirimi İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) aracılığı ile vergi dairesine gitmeden sistem üzerinden yapılabilmektedir.
► İnteraktif Vergi Dairesi mobil uygulaması (App Store ve Play Store) indirilerek bildirimler uygulama üzerinden de gerçekleştirilebilir.
TÜZEL KİŞİLERDE İŞE BAŞLAMA BİLDİRİMİ
Kurumlar vergisi mükellefi olan;
- Anonim şirket,
- Limited şirket,
- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin,
Ticaret Sicil Müdürlüklerinde tescil işlemini yaptırması akabinde elektronik ortamda ilgili vergi dairesi müdürlüğü sistemlerine veriler aktarılarak tescil bilgileri doğrultusunda mükellefiyet kaydı açılışı yapılmaktadır. Bu mükelleflerin ayrıca İşe Başlama/Bırakma Bildirimi vermelerine gerek bulunmamaktadır.
Vergi levhası alabilmek için öncelikle bir iş yeri ya da şirket sahibi olmak gerekmektedir. Bu iş yerini ya da şirketi, bağlı olunan ilin Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na veya Ticaret Odası’na başvurularak vergi levhası alınabilir. Özellikle şirketlerin vergi levhası alabilmeleri için merkezinin bulunduğu Ticaret Odası’na başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca vergi mükellefi gerçek veya tüzel kişiler internet üzerinden de vergi levhası edinebilmektedirler. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden de vergi levhası edinmek mümkündür.
İNTERNETTEN VERGİ LEVHASI ALINABİLİR Mİ?
Vergi mükellefi gerçek veya tüzel kişiler Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’nden e-vergi levhası oluşturabilmektedirler. Peki e-vergi levhası nasıl oluşturulur adım adım inceleyelim:
- Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapınız ve İnternet Vergi Dairesi’ne tıklayınız.
- Kullanıcı kodunuzu ve şifrenizi ilgili alanlara yazarak giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra ‘Sorgulama’ kısmına tıklayınız.
- Açılan ekranda ‘Vergi Levhası Bilgileri’ yazan kısma tıklayınız.
- Gelir vergisi mükellefleri bakımından; adi ortaklık, kollektif ve komandit şirket ortaklarının hepsi için ayrı ayrı olacak şekilde vergi kimlik numarasını ve T.C. kimlik numarasını yazın.
- Kurumlar vergisi mükellefleri bakımından; anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için vergi kimlik numarasını girin ve T.C. kimlik numarası kısmını boş bırakın.
- Sonrasında barkodlu vergi levhası oluşturun. Oluşturduğunuz bu belgeyi bastırın.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnternet Vergi Dairesi üzerinden erişimi mümkün olan vergi levhasının üzerinde bulunan sistem tarafından verilmiş olan onay kodu, tasdik hükmündedir.
VERGİ LEVHASI ALMA ÜCRETİ 2024
Vergi levhası alma ücretinin ne kadar mâl olacağını söylemek tam anlamıyla mümkün değildir. Nitekim vergi levhası alma sürecinde birden çok belge gerekmekte ve hepsi için ayrı ayrı ücretler gerekmektedir. Örnek olarak noter tarafından tasdiklenmiş olarak alınan vekaletname, imza beyannamesi, defter bedeli, damga vergisi ve benzeri birçok resmî belge gerekebilmektedir ve hepsi için ayrı ayrı ücretler mevcuttur ve hepsi bulunulan yıla göre değişiklik göstermektedir.
Belgeler açısından ortalama bir maliyet tablosu çizmek bu noktada faydalı olabilir. Bu sayılan belgelerden imza beyannamesi 140,00 TL, muhasebeciye verilen noter tarafından tasdiklenmiş vekaletname 150,00 TL, defter bedeli 300,00 TL, damga vergisi 35,00 TL olarak görülmektedir. Bu belgelerin toplam ücreti ise 625,00 TL gibi bir ücrete tekabül etmektedir. Tabii kira sözleşmesi fotokopisi, vergi levhası çıkartacak kişinin biyometrik fotoğrafı gibi belgeler de gerekebilmektedir. Hepsi bakımından ortaya çıkacak maliyet yıldan yıla değişiklik gösterdiğinden tam olarak ne kadar bir ücret gerekeceğini söylemek mümkün değildir.
E-VERGİ LEVHASI NEDİR? NASIL ALINIR?
Vergi mükellefi kişiler İnternet Vergi Dairesi üzerinden internet ortamında e-vergi levhası oluşturabilmektedirler. E-vergi levhası oluşturmak için sırasıyla yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yaptıktan sonra İnternet Vergi Dairesi kısmına tıklayınız.
- Kullanıcı kodu ve şifrenizi kullanarak giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra ‘Sorgulama’ kısmına tıklayınız.
- Açılan ekranda ‘Vergi Levhası Bilgileri’ yazan kısma tıklayınız.
- Gelir vergisi mükellefleri bakımından; adi ortaklık, kollektif ve komandit şirket ortaklarının hepsi için ayrı ayrı olacak şekilde vergi kimlik numarasını ve T.C. kimlik numarasını yazınız.
- Kurumlar vergisi mükellefleri bakımından; anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için vergi kimlik numarasını girin ve T.C. kimlik numarası kısmını boş bırakınız.
- Sonrasında barkodlu vergi levhası oluşturun ve bu belgeyi bastırın.
VERGİ LEVHASI BULUNDURMAMANIN CEZASI 2024
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca vergi levhası bulundurmak bir mecburiyettir. Bu mecburiyete aykırı davranmak ise vergi hukukumuzda özel usulsüzlük olarak düzenlenmiştir. Vergi levhası bulundurmama bir özel usulsüzlük fiili olduğundan, buna uygulanacak ceza da Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenmektedir.
Vergi Usul Kanunu’nun “Özel usulsüzlükler ve cezaları: a) Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması” başlıklı 353. Maddesi uyarınca vergi levhası bulundurmamanın cezası her tespit için 1.700,00 TL olarak düzenlenmiştir.
VERGİ AÇILIŞI BİLDİRİMİN SÜRESİNDE YAPILMAMASININ YAPTIRIMLARI
► İşe başlamanın on gün içinde bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmemesi halinde birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.
► Mükelleflerin değişiklik ve işi bırakma bildirimlerinin durumun vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılmaması halinde ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Vergi levhası almak için ne gerekli?
Vergi levhası alabilmek için ilk olarak bir iş yeri ya da şirket sahibi olmak gerekmektedir. Sonrasında ise gerekli belgeler tamamlanarak vergi levhası için başvuruda bulunur. Gerekli belgeler ise temel olarak; vergi mükellefinin vergi dairesi onaylı nüfus cüzdanı örneği, işe başlandığına dair bildirim belgesi, vergi mükellefinin ikametgâh adresi, iş yeri ya da şirket kiralanmışsa kira sözleşmesinin bir örneği, kira bedelinin belirlenebilmesi için belediyenin onayladığı emlak vergisini gösterir belge.
E-Devlet’ten vergi levhası çıkar mı?
İnternet üzerinden oluşturulacak vergi levhaları Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapılarak e-vergi oluştur seçeneği üzerinden gerekli işlemler gerçekleştirildikten sonra e-vergi levhası edinilebilmektedir.
Vergi levhası kaç para 2024?
Vergi levhası çıkartmak için gerekli ücreti tam olarak söylemek mümkün olmasa da gerekli belgelerin ortalama maliyeti 625 TL’ye tekabül etmektedir. Bu maliyetin içerisine imza beyannamesi, vekaletname ücreti, defter bedeli, damga vergisi gibi ücretler girmektedir.
Herkes vergi levhası alabilir mi?
Vergi levhası bulundurma zorunluluğu olan kişiler, tabi olunan vergi türüne göre değişiklik göstermektedir. Gelir vergisi mükelleflerinden; serbest meslek erbabı, ticari kazancı olanlar, zirai kazancı olanlar, adi ortaklık, kollektif şirket ve komandit şirket gibi işletmeler girmektedir. Kurumlar vergisi mükelleflerinden ise; anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler vergi levhası almalıdır.
Vergi levhaları ne zaman yenilenir?
Vergi levhası bulundurma mecburiyeti olan vergi mükelleflerinin vergi levhalarını 31 Mayıs tarihine kadar yazdırmaları zorunludur.
Basit usul vergi levhası nasıl çıkarılır?
Basit usulde vergi mükellefi olan kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnternet Vergi Dairesi üzerinden internet yoluyla vergi levhası çıkarmaları mümkündür. İnternet Vergi Dairesi’nin internet sitesine giriş yaptıktan sonra karşılaşılan adımları sırasıyla gerçekleştiren mükellefler veya yetkilendirdikleri kişiler, mükellefin vergi levhasını oluşturmuş olmaktadırlar.
Vergi levhası olmadan fatura kesilir mi?
Fatura kesme işlemi vergi mükelleflerine özgü bir işlemdir. Dolayısıyla vergi mükellefi kişinin vergi levhasına sahip olması gerekmektedir. Vergi levhası sahibi olmayan kişilerin fatura kesmesi mümkün olmayacaktır.
18 yaş altı vergi levhası nasıl çıkarılır?
18 yaşından küçük bireyler için vergi kaydı yapılmasında bir engel bulunmamaktadır. Çocuğun 18 yaşına basıncaya kadar mahkeme tarafından atanmış vasi veya temsilci olarak anne veyahut babanın kişinin vergisel açıdan yerine getirilip gerçekleştirilmesi gereken hususların bu kişilerce yerine getirilmesi ön görülmüştür. Kısacası 18 yaşından küçüklerin esnaf olmalarında vasi veya temsilcileri olduğu sürece herhangi bir sorun bulunmamaktadır.