Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda öngörülen bir koruma tedbiridir. Şiddete uğramış ya da şiddet tehditi altında bulunan kişi veya kişiler, yetkili mercilere dilekçe ile başvurarak bu konuda karar verilmesini talep edebilirler.
Şiddet eylemleri sadece Türkiye’de değil dünyada da çok büyük sorun teşkil etmektedir. Devletler, ulusal ve uluslararası uygulamaları ile bu durumun önüne geçmeye çalışırlar. Şiddetin meydana getirdiği hak ihlalleri aslına bakılacak olursa hem ceza yargılamasına hem de hukuk yargılamasına konu olabilmektedir. Ancak bu süreçler şiddet mağduru kişilerin korunabilmesini geciktirmektedir. Bu nedenle Türkiye özelinde bakılacak olursa, ek koruma tedbirleri ön görülerek meydana gelme ihtimali olan zarar en aza indirilmeye çalışılmıştır. Bu kısa ve etkili çözüm yollarından bir tanesi de şiddet mağduru kişi ile failinin birbirinden uzaklaştırılmasını kapsamaktadır.
İÇİNDEKİLER
- UZAKLAŞTIRMA KARARI NEDİR?
- UZAKLAŞTIRMA KARARI HANGİ DURUMLARDA VERİLİR?
- UZAKLAŞTIRMA KARARI KİMLERE KARŞI ALINIR?
- UZAKLAŞTIRMA KARARI NASIL ALINIR?
- UZAKLAŞTIRMA KARARI ŞARTLARI
- UZAKLAŞTIRMA KARARI SÜRESİ
- UZAKLAŞTIRMA KARARI İHLALİ CEZASI
- UZAKLAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ
- UZAKLAŞIRMA KARARI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
- UZAKLAŞTIRMA KARARININ BOŞANMA DAVASINA ETKİSİ
- HAKSIZ YERE ALINAN UZAKLAŞTIRMA KARARI SONRASI YAPILACAKLAR
- SIKÇA SORULAN SORULAR
- Uzaklaştırma Kararı Nasıl Çıkarılır?
- Evden Uzaklaştırma Kararı Bitince Ne Olur?
- Uzaklaştırma Kararı Karşı Tarafa Nasıl Bildirilir?
- Evden Uzaklaştırma Kararı Nasıl İptal Edilir?
- Erkek Uzaklaştırma Kararı Alabilir Mi?
- Uzaklaştırma Kararı Sicile İşler Mi?
- Uzaklaştırma Kararını Kim Verir?
- Uzaklaştırma Kararı E Devlette Görünür Mü?
- Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Sürer?
- Polis Uzaklaştırma Kararı Verebilir Mi?
- Sevgiliye Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
- Uzaklaştırma Kararı Kaç Günde Çıkar?
- Uzaklaştırma Kararı Varken Çocuk Nasıl Görülür?
- Uzaklaştırma Kararı Kaç Metredir?
- UZAKLAŞTIRMA KARARI TALEP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
- UZAKLAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
- UZAKLAŞTIRMA KARARI UZATMA TALEBİ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
UZAKLAŞTIRMA KARARI NEDİR?
Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda düzenlenen bir koruma tedbiridir. Bu kanuni yola başvurulabilmesi için sadece şiddet eylemine maruz kalmak aranmaz; şiddet tehlikesinin varlığı bile bu kararın verilmesi için yeterlidir.
Türkiye’de aile içi şiddetin önlenmesi için ilk yürürlüğe giren kanun 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’du ancak bu kanun kapsamına sadece,
- Aralarında resmi ve geçeli bir evlilik bulunan eşler ve çocukları,
- Aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireyleri ve
- Evli olmalarına karşın mahkemece verilen ayrılık kararına binaen fiilen ayrı yaşayan çiftler alınmıştı.
Bu kanun görüldüğü üzere uygulama alanı dar bir kanundu.
Daha sonra Türkiye’nin öncülüğünde İstanbul Sözleşmesi oluşturulmuş ve Türkiye 2011 yılında bu sözleşmeyi ilk onaylayan ülke olmuştur. Bu sözleşmenin iç hukukta yansıması ise 2012 yılında kabul edilen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun olmuştur. Türkiye, 19 Mart 2021 yılında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesinden çekilmiştir.
6284 sayılı kanunun ilk maddesi bu kanunun amacını belirtmektedir.
‘’Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.’’
Bu kısımda da görüldüğü üzere eski kanunda aranan evlilik bağı bu kanunda belirtilmemiştir.
Aynı zamanda kanunda koruma altına alınan grup için herhangi bir cinsiyet ya da yaş sınırlaması da bulunmamaktadır. Hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişiler bazı yükümlülükleri yerine getirmek zorundadırlar.
UZAKLAŞTIRMA KARARI HANGİ DURUMLARDA VERİLİR?
Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı kanun şiddet olarak tanımlamıştır. Şiddet denilince akla ilk fiziksel kısım geliyor olsa da bu çok daraltılmış bir algıdır.
Kişinin Uzaklaştırılması kararı da şiddet mağduru kişinin başvurusu üzerine ilgili merci tarafından verilmektedir. Burada başvurucunun doğrudan şiddetten zarar görmesi aranmaz. Bu şiddet unsurunun var olabilme ihtimali bile kanun tarafından yeterli görülmüştür. Bu karar için yetkili merciler Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Kolluk Kuvvetleri, Cumhuriyet Savcılığı ve Aile Mahkemeleridir. Aile mahkemesinin vereceği bu karar acele-ivedi- olmasından kaynaklı duruşmasız olarak sonuçlandırılır.
UZAKLAŞTIRMA KARARI KİMLERE KARŞI ALINIR?
Şiddet mağduru olan kişi veya kişiler bu fiili işleyen ya da işleme arzusu içinde olan kişiye karşı uzaklaştırma kararı alabilirler. Bu durumda mağdur ve zarar veren arasında herhangi bir ilişki olması aranmaz. Israrlı takip mağduru kişi, aile bireyleri, kadın ve çocuk talep ettiği halde şartlar oluşmuş ise bu karar verilebilir. Burada sayılan kişiler arasında evlilik bağının var olması gerekmemektedir. Kişi sevgili, nişanlısı, hiç tanımadığı ama mağduru olduğu kişi hakkında bile uzaklaştırılması kararı alabilecektir.
UZAKLAŞTIRMA KARARI NASIL ALINIR?
Uzaklaştırma kararı aile mahkemesine dilekçe ile başvurulması halinde hâkim tarafından incelenerek verilebilir. Bu başvuru ivedi işlerden sayıldığı için duruşmasız bir şekilde değerlendirilir ve karara bağlanır. Şiddete maruz kalan veya şiddete maruz kalma tehlikesi altında bulunan kişi direkt aile mahkemesine başvuramasa bile Cumhuriyet savcısına, kolluk kuvvetlilerine ve ŞÖNİM’e yapılan başvurular da değerlendirmeye alınır. Bu kişilerin içinde bulundukları durum ve koşulları ispatlama zorunluluğu bulunmamaktadır. Şiddetin varlığını gösteren herhangi bir delilin dilekçe ile sunulması karar verilmesini kolaylaştırabilir ancak kararın alınmasında bu zorunlu değildir.
- ŞÖNİM, aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı olarak 2012 yılında, kadınlara ve çocuklara destek olmak için kurulmuş bir birimdir. Açılımı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi
İçerisinde bulunduğu durum ve koşullardan kaynaklı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri tarafından da uzaklaştırma kararı verilebilmektedir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunar. Kolluk amirinin alabileceği tedbirler de sınırlı sayıda 6284 sayılı kanunda sayılmıştır.
Bunlar;
- Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
- Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.
- Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.
- Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması, olarak sınırlandırılmıştır.
UZAKLAŞTIRMA KARARI ŞARTLARI
Uzaklaştırma kararının verilebilmesi için kanun kapsamında herhangi bir özel sınırlandırma sebebi sayılmamıştır. Kural olarak kanunun şiddet olarak tanımladığı eylemlerin herhangi birine veya birkaçına maruz kalan ya da maruz kalma tehlikesi içinde bulunan kişi, bu fiili/fiilleri işleyen kişi hakkında talep etmesi halinde, Aile Mahkemesi hakimi veya kolluk tarafından önleyici ve koruyucu önlemler verilebilir. Kolluk amirinin verdiği kararlar hâkim onayına tabiidir.
Şiddet mağduru olan ya da olma tehlikesi bulunan kişinin cinsiyeti, yaşı ya da ekonomik durumu gibi haller bu kararın verilmesinde önem arz etmez. Bu kişi veya kişilerin arasında aile ya da evlilik bağının olması da aranmaz. Bir erkek de kadının uzaklaştırılması kararı verilmesi için talepte bulunabilir.
UZAKLAŞTIRMA KARARI SÜRESİ
Uzaklaştırma kararı en fazla 6 ay için verilebilir. Bu süre, hakkında karar verilen kişiye bu kararın tefhim ve tebliğ edilmesi ile başlar. Uzaklaştırma kararı için verilen süre 6 aydan daha kısa ise bu durumda sürenin dolmasından önce tekrar başvuru yapılarak bu sürenin uzatılması talep edilebilir. Uzatma istemi ilk tedbir talebinin bitiminden itibaren istenmelidir. Uzatma istemi Aile Mahkemesine yapılmalıdır. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde bu görev Asliye Hukuk Mahkemesine aittir. Genel görevli mahkeme burasıdır.
UZAKLAŞTIRMA KARARI İHLALİ CEZASI
Uzaklaştırma kararını veren Aile Mahkemesi kararı ihlal eden bir durumun meydana geldiğini tespit ederse 3 gün ile 10 gün arasında ilk sefere tazyik hapsi verir ve bu hapis savcılık tarafından uygulanır. Kişinin uzaklaştırma kararını birden fazla kez ihlal etmesi halinde ise 15 ile 30 gün arasında zorlama hapsi verilebilmektedir.
Tazyik hapsi bir cezalandırma amacından daha çok kişiyi ihlal ettiği durumu yapmamaya yönlendiren bir uygulamadır. Disiplin hapsi ya da tazyik hapsi adli sicil kaydına işleyen hallerden biri değildir.
UZAKLAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ
Hakkında verilen uzaklaştırma kararının haksız olduğunu düşünen taraf kararı veren aile mahkemesine dilekçe ile yapacağı başvuru ile bu durumun kaldırılmasını talep edebilir. Dilekçesinde kendisini olabildiğince açık ve anlaşılır biçimde açıklamalı aynı zamanda elinde delil mevcut ise bunları mahkemeye sunmalıdır.
Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi bu kararı veren ve itirazları inceleyen mercidir. İtiraz karar veren mahkeme tarafından bu itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderilir. İtiraza ilişkin karar 1 hafta içinde verilecektir.
UZAKLAŞIRMA KARARI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Uzaklaştırma kararı herhangi bir davaya ek olarak alınmamış ise e devlette ya da UYAP sisteminde görüntülenmeyecektir. Bu durumda kişi adliyeye giderek hakkında verilmiş olan uzaklaştırma kararını sorgulayabilir. Uzaklaştırılması kararı mahkemelerde değişik iş olarak incelenecektir. Bir dava ile birlikte uzaklaştırma kararı talep ediliyor ise verilen bu karar UYAP üzerinden görüntülenebilecektir.
UZAKLAŞTIRMA KARARININ BOŞANMA DAVASINA ETKİSİ
Boşanma evlilik birliğinin sona ermesini sağlayan bir prosedürdür. Genel olarak çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma halleri bulunmaktadır. Uzaklaştırma kararı şiddet unsurunun varlığı ile verilmektedir. Bu nedenle uzaklaştırma kararı alınması evlilik içinde de şiddetin varlığının bir kanıtı olarak görülebilir.
Boşanma nedenleri TMK’de belirtildiği üzere şunlardır;
- Zina
- Hayata kast
- Pek kötü muamele ve onur kırıcı davranış
- Haysiyetsiz hayat sürme
- Terk
- Akıl hastalığı
- Evlilik birliğinin temelden sarsılması
- Ortak hayatın tekrar kurulamaması
Uzaklaştırma kararı doğrudan boşanma davasına etki etmez ancak şiddet eyleminin varlığına ve bunun evlilik birliğinin temelden sarsılmasına neden olduğuna ispat aracı olarak kullanılabilir.
HAKSIZ YERE ALINAN UZAKLAŞTIRMA KARARI SONRASI YAPILACAKLAR
Haksız bir şekilde hakkında uzaklaştırma kararı verildiğini düşünen kişi, uzaklaştırma kararının kendisine tebliğ veya tefhim edilmesinden itibaren iki hafta içinde aile mahkemesine vereceği dilekçe ile itirazını yöneltmelidir. Bu durumda mahkeme itirazı incelemek ile görevli olan mahkemeye bu durumu iletecektir. Mahkeme en geç bir hafta içinde itiraza ilişkin kararını açıklayacaktır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Çıkarılır?
Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı kanunda öngörülen bir tedbirdir. Şiddet veya şiddet tehdidi altında bulunan kişinin mahkemeye vereceği bir dilekçe ile süreç başlatılır. Bu dilekçe Aile Mahkemesine verilecektir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile mahkemesi sıfatı ile bu dilekçeyi inceler. Bu dilekçe ile talep edilen uzaklaştırma kararı ivedi işlerden olacağı için duruşmasız bir şekilde verilir.
Kanunun öngördüğü bazı tedbirleri kolluk amiri de verebilecektir. Bunlar kanunda sınırlı olarak sayılmıştır.
- Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
- Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.
- Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.
- Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.
Bu tedbirler kolluk amiri tarafından da talep halinde ve gecikmesinde sakınca bulunan bir halin var olması ile alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunar. Hâkim tarafından yirmi dört saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
Evden Uzaklaştırma Kararı Bitince Ne Olur?
Evden uzaklaştırma kararının sona ermesi halinde karar yerine getirilmiş sayılır ve sona erer. Kişinin aleyhine verilen kararın süresinin bitmesi ile birlikte verilen kararı sonrasında da uygulama zorunluluğu bulunmamaktadır. Şiddet unsuru varlığını sürdürmeye devam ederse bu durumda mağdur olan kişi yapacağı ikinci bir başvuru ile uzaklaştırma kararının uzatılmasını talep edebilir.
Uzaklaştırma Kararı Karşı Tarafa Nasıl Bildirilir?
Uzaklaştırma kararı bir duruşma esnasında ya da dilekçe ile yapılacak başvuru üzerine duruşmasız verilebilir. Bu durumda karar her iki tarafa da tebliğ ve tefhim ile bildirilir.
6284 sayılı Kanun’a İlişkin Uygulama Yönetmeliğinin 31.maddesinde de “Tedbir kararı, kararı veren merci tarafından korunan kişiye ve şiddet uygulayana tefhim veya tebliğ edilir.”
Evden Uzaklaştırma Kararı Nasıl İptal Edilir?
Uzaklaştırma kararının iptal edilmesi için Aile Mahkemesine tebliğ tarihinden itibaren başlayacak iki haftalık süre içinde başvuru yapılır. Yapılacak itiraz üzerine başvuru yapılan yerde birden fazla Aile Mahkemesi varsa kararı veren mahkemeyi numara olarak izleyen mahkemeden, eğer son numaralı mahkeme kararı vermiş ise ilk numaralı mahkeme kararı inceler. O yerde tek Aile Mahkemesi varsa Asliye Hukuk Mahkemesi itirazı inceleyecektir. Aile mahkemesi hakimi ile Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi aynı kişiler ise itiraz en yakın Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilir. İtiraz üzerine karar bir hafta içinde verilecektir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Erkek Uzaklaştırma Kararı Alabilir Mi?
6284 sayılı kanun incelendiğinde şiddet unsurunun mağduru olabilecek kişileri sınırlandırmadığını görebiliriz. Uzaklaştırma kararı kadın, çocuk, aile bireyleri ya da ısrarlı takiple mağdur olan kişiler için verilebilir. Erkeğin aile bireyi olması ya da ısrarlı takibe maruz kalması halinde uzaklaştırma kararı almasında hiçbir engel yoktur.
Uzaklaştırma Kararı Sicile İşler Mi?
Koruyucu tedbirler adli sicil kaydında yer almamaktadır. Bu nedenle bir koruyucu tedbir olan uzaklaşma kararının da sicile işlemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Adli sicil kaydına işleyebilecek veriler sınırlandırılmıştır.
Uzaklaştırma Kararını Kim Verir?
Uzaklaştırma kararını Aile Mahkemesi hâkimi verecektir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bazı kararları kolluk amiri de verebilir ancak bu karar ertesi güne kadar hakim onayına sunulmak zorundadır. Hakim verilen bu kararı yirmi dört saat içinde onaylamazsa tedbir ortadan kalkacaktır.
Uzaklaştırma Kararı E Devlette Görünür Mü?
Uzaklaştırma kararı değişik iş olarak kabul edilmektedir bu nedenle e devlet platformu üzerinden bu karar görülmez. Değişik iş, mahkemelerin esasına girmediği ancak hâkim kararı gerektiren işlemlerle ilgili verdikleri kararların ortak adına denir.
UYAP üzerinden de bu karar sorgulanamayacaktır ancak hakkında uzaklaştırma kararı alınmak istenen kişi bir çekişmeli boşanma davasının tarafı ise bu durumda karar UYAP’ta görülebilecektir.
Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Sürer?
Uzaklaştırma kararı en fazla 6 aylık bir süre için verilebilecektir. Bu süre uzaklaştırma kararının tebliğ veya tefhiminden itibaren başlayacaktır. 6 aydan daha kısa süreli olarak bir karar verilmiş ise bu halde sürenin bitiminden önce mahkemeye başvurarak bu kararın uzatılması talep edilebilir. Uzatma isteminin kaç defa yapılabileceği kanunda sınırlandırılmamıştır. Mağdur şiddet unsuru yok oluncaya kadar bu talebini yenileyebilir.
Polis Uzaklaştırma Kararı Verebilir Mi?
6284 sayılı kanunun 5. Maddesinde düzenlendiği üzere kolluk amiri belli bazı karaları gecikmesinde sakınca bulunması halinde verebilecektir. Ancak verilen bu karar hakim onayına sunulmak zorundadır. Hakim onayına sunulmaz ya da hakim yirmi dört saat içinde olumlu kararını açıklamaz ise bu halde uzaklaşma kararı ortadan kalkacaktır.
Sevgiliye Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
6284 sayılı kanunun 1. Maddesi kanunun amacını düzenlemiştir.
‘’ Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.’’
Eski kanun döneminde aranan evlilik bağı bu kanun ile ortadan kaldırılmıştır. Şiddet mağduru kişi sevgilisi tarafından bu muameleye maruz kalıyor ise bu kişiye karşı uzaklaştırma kararı alabilecektir. Sevgiliye uzaklaştırma kararı alınması için ilgili Aile Mahkemesine dilekçe ile başvurulmalıdır.
Uzaklaştırma Kararı Kaç Günde Çıkar?
Uzaklaştırma kararının verilebilmesi için en az ya da en çok olarak bir sınır belirlenmemiştir. Uygulamaya bakacak olursak ivedi incelenen kararlardan biri olması nedeniyle en geç bir gün içinde hakim tarafından verilecektir.
Uzaklaştırma Kararı Varken Çocuk Nasıl Görülür?
Bu durumda çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurulacaktır. Şiddet uygulayan kişi hakkında çocukları da kapsayacak şekilde bir uzaklaşma kararı alınmış ise bu halde kendi çocuklarını bile görmesi kanun kapsamında engellenebilecektir. Verilen uzaklaştırma kararı çocukları kapsamadığı sürece anne ya da baba çocuklarını görebilecektir. Bu durumda görmek isteyen kişi ile çocuğun sağlıklı bir ortamda bir araya gelebilmesi için refakatçiler görevlendirilebilir.
Uzaklaştırma Kararı Kaç Metredir?
6284 sayılı kanunda bu konu hakkında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Olayın koşulları incelendiğinde uzaklaştırma kararı sms atılmasını, aramayı, konuttan uzaklaştırmayı bile kapsayabilecektir. Bu seçim hakimin takdirine bırakılan durumlardan biridir. Bu kanunun amacı mağdurun uğrayabileceği fiziksel, ekonomik, psikolojik şiddeti en aza indirmek, ortadan kaldırmaktır.
UZAKLAŞTIRMA KARARI TALEP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
…………………. AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
TALEP EDEN :
VEKİLİ : AV. Haşim ELMAS
KARŞI TARAF :
KONU : 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Uzaklaştırma Önleyici Tedbir Kararı Verilmesi Talebimizdir.
AÇIKLAMALAR:
1- Müvekkilim ve boşanma davası henüz açılmış olan ve kendisine karşı koruma talep edilen eşi ………… ile, 2000 yıldan bu yana evlidirler. Bu evlilikten ……………… isimlerinde iki müşterek çocukları bulunmaktadır.
2- Müvekkil evlilik süresi içerisinde davalı tarafından fiziksel şiddete, psikolojik şiddete, müvekkili küçük düşürücü ve ağır hakaretlerle aşağılanmasına sebebiyet verici davranışlara maruz kalmıştır.
3- Aynı zamanda müvekkil boşanma sürecinde erkek kardeşi ……………… tarafından da psikolojik şiddete maruz kalmaktadır.
4- Kendisine karşı koruma talep edilen eş ve erkek kardeşin sebebiyet verdiği bu durum, boşanma kararı alan ve dava açan müvekkili oldukça rahatsız ve tedirgin etmektedir. Kendisine yöneltilen tehditler iç huzurunu bozmakta ve kendisini endişelendirmektedir.
5- Bu nedenlerle 6284 Sayılı Yasa uyarınca Mahkemenizden şikayet olunan eş aleyhine ve müvekkilimizin korunması adına gerekli tedbirlerin alınması için bu başvurunun yapılması zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HUMK, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve sair ilgili mevzuat.
DELİLLER :
NETİCE ve TALEP : Yukarıda açıklanan nedenler dahilinde;
Davalı eşin ve erkek kardeşin;
1. Şiddet tehdit ve hakaretlerde bulunmasının önlenmesi,
2. Müvekkilin yaşamakta olduğu, İSTANBUL/…………….. adresinde yer alan evden ve bulunduğu yerlerden, DERHAL UZAKLAŞTIRILMASI VE YAKLAŞMAMASININ SAĞLANMASI,
3. Müvekkili ve yakınlarını İLETİŞİM ARAÇLARI İLE RAHATSIZ ETMEMESİ amacıyla,
4. Ayrıca 6284 Sayılı Kanun’un ilgili maddeleri ile ilgili mevzuat uyarınca GEREKLİ TÜM TEDBİRLERİN Mahkemeniz tarafından verilerek, gecikmeksizin, İVEDİLİKLE 6 AY SÜRE İLE TEDBİR KARARI VERİLMESİNİ talep ederim.
Koruma Talep Eden Vekili
Av. Haşim ELMAS
UZAKLAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
…. AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
KARAR NO:
İTİRAZ EDEN :
KARŞI TARAF :
KONU : ..Aile Mahkemesi’nin … Karar … Tarihli uzaklaştırma kararına karşı süresi içerisinde itirazlarımın sunulması hakkındadır.
AÇIKLAMALAR:
- Kararın içeriği, tarafa tebliğ ya da tefhim tarihi ile birlikte açıklanır.
- Aile birliği içinde alınan bir karar ise bu durum hakkında bilgi verilir.
- Verilen uzaklaştırma kararına konu olan durum açıklanır.
- Uzaklaştırma kararına karşı yapılan itiraz nedeni ile birlikte açıklanır.
HUKUKİ SEBEPLER: HMK, TMK, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, İlgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER: Dayanılmak istenen deliller açık bir şekilde yazılır. Numaralandırma yapılmış ise belirtilir.
NETİCE VE TALEP: Yukarıda açıklanan nedenlerle ile re’ sen dikkate alınıp incelenecek sebepler karşısında; itirazlarımın kabulü ile haksız ve hukuki dayanaktan yoksun işbu koruma tedbirinin kaldırılmasını saygıyla arz ve talep ederim. …/../20..
Ad-Soy ad
İmza
UZAKLAŞTIRMA KARARI UZATMA TALEBİ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
DOSYA NO :
TALEP EDEN :
ALEHYİNE TEDBİR
TALEP EDİLEN :
KONU : 6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen koruma kararının uzatılması talebimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
Sayın mahkemenizin yukarıda bilgileri verilen dosyasında … tarihinde lehime verilen koruma tedbirinin süresi … tarihinde sona erecektir. Ancak, koruma tedbirine konu olan tehdit halen sürmektedir.
Karşı tarafın şahsıma yönelik olası bir fiziksel, psikolojik veya sözlü bir saldırısını veya şiddetini bertaraf etmek adına mahkemenizce verilen uzaklaştırma ve koruma kararının uzatılmasını talep etme mecburiyeti durumundayım. Halen fiziksel, psikolojik veya sözlü şiddet tehlikesi bulunduğundan, 6284 Sayılı Kanun Gereği verilen koruyucu ve önleyici tedbirlerin Sayın Mahkemece 6 ay süreyle uzatılmasına karar verilmesini talep ederim. …/…/……
Talep Eden AD- SOYAD