Öğrenci devamsızlık süreleri özürsüz (raporsuz) olarak 10 gün, özürlü (raporlu) olarak 20 gün olmak üzere toplamda 30 gündür. Ancak bazı özel durumlarda bu süre 60 güne kadar uzayabilir. Bu süreyi aşan öğrenciler, başarı durumları ne kadar iyi olursa olsun derslere devam edemez ve bir sonraki öğretim yılında aynı sınıfı tekrar ederler.
Öğrenci devamsızlık süreleri hakkında tartışma yeni öğretim yılının başlamasıyla tekrar gündeme geldi. Öğrencilerin devamsızlık yapmasını gerektirecek hallerin varlığı öngörülerek Millî Eğitim Bakanlığı’nca öğrencilere devamsızlık hakkı öngörülmüştür. Öğrenci devamsızlık süreleri devamsızlığın mazeretli veya mazeretsiz yapılmasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
İÇİNDEKİLER
- ÖĞRENCİ DEVAMSIZLIK SÜRELERİ NEDİR?
- MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YÖNETMELİKLERİNE GÖRE DEVAMSIZLIK SÜRELERİ
- ORTAOKUL DEVAMSIZLIK HAKKI
- LİSELERDE DEVAMSIZLIK HAKKI
- ÜNİVERSİTEDE DEVAMSIZLIK HAKKI
- ZORUNLU EĞİTİMDE DEVAMSIZLIK HAKKINDA HUKUKİ DÜZENLEMELER
- ÖĞRENCİLERİN DEVAMSIZLIK SÜRESİ AŞIMI VE YAPTIRIMI
- DEVAMSIZLIK VE İLİŞİK KESME
- GEÇERLİ MAZERETLERLE DEVAMSIZLIK YAPMA HAKKI
- DEVAMSIZLIK NEDENİYLE SINIFTA KALMA DURUMU VE HUKUKİ SÜREÇLER
- DEVAMSIZLIK AFFI NEDİR?
- SIK SORULAN SORULAR
- Okul Devamsızlık Kaç Gün 2024?
- Özürlü Devamsızlık Ne Demek?
- Ortaokulda Devamsızlık Kaç Gün?
- Lisede Devamsızlık Kaç Gün?
- Özürsüz Devamsızlık Kaç Gün?
- Özürlü Devamsızlık Kaç Gün?
- Ortaokulda Devamsızlıktan Kalma Var Mı?
- Ortaokulda Devamsızlıkta Sınıfta Kalma Var Mı?
- Devamsızlık Kaç Gün Olursa Kalınır?
- 1 Dönemde Kaç Devamsızlık Hakkı Var?
- 2 Dönemde Kaç Devamsızlık Hakkı Var?
- Devamsızlık 5 Günü Aşarsa Ne Olur?
- 2024 Devamsızlık Affı Geldi Mi?
ÖĞRENCİ DEVAMSIZLIK SÜRELERİ NEDİR?
Öğrencilerin hastalık, cenaze vb. durumlarda devamsızlık yapma hakkı vardır. Öğrenci devamsızlık süreleri öğrencilerin okula gelmemeleri durumunda kullanabilecekleri bir sistemdir. Öğrenci devamsızlık süreleri genellikle okul yılı boyunca belirli bir miktar gün sınırlandırılır ve öğrenciler bu haklarını kullanmak için okula gelmeme nedenlerini belirtmelidir. Okula gelmemek öğrencilerin derslerden ve aktivitelerden uzak kalmasına neden olur ve bu da öğrencilerin eğitimlerinde gerilemeye sebep olabilir.
Ayrıca, devamsızlık haklarının abartılı kullanımı okul yönetimi tarafından dikkatle izlenir ve sürekli devamsızlık durumunda öğrenciye uygun eğitimsel tedbirler uygulanabilir. Bu nedenle, öğrenciler devamsızlık haklarını mümkün olduğunca az kullanmalı ve okula gelmeme durumlarında nedenlerini mümkün olduğunca erken okul yönetimine bildirmelidir. Öğrencilerin devamsızlık süreleri sınırlamasının olması hem öğrencinin öğreniminin engellenmemesi hem de okulların belirli bir düzenden çıkmamasını sağlamak içindir.
Öğrenci devamsızlık süreleri özürlü devamsızlık ve özürsüz devamsızlık olarak gruplandırılmaktadır. Özürlü devamsızlık; öğrencinin bir mazeret dolayısıyla okula gelmemesini ifade eder. Bu durumlarda sağlık kurumlarında alınan rapor, veli izin dilekçesi okul idaresine verilmelidir. Bu şekilde öğrenci devamsızlığı özürlü devamsızlık olarak sisteme kaydedilecektir.
Özürsüz devamsızlık ise öğrencinin bir mazereti olmadan okula gelmemesidir. Öğrencinin özürsüz devamsızlık hallerinde okul yönetimi çoğunlukla velileri devamsızlığa ilişkin bilgilendirmektedir.

ÖĞRENCİ DEVAMSIZLIK SÜRELERİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YÖNETMELİKLERİNE GÖRE DEVAMSIZLIK SÜRELERİ
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ‘Geç Gelme’ yan başlıklı madde 35’e göre:
‘’Geç gelme birinci ders saat için belirlenen süre ile sınırlıdır. Ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.’’
‘Devam- Devamsızlık- İlişik Kesme’ yan başlıklı madde 36’ya göre:
‘’Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.’’
‘’Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında okula devam ettirilir.
Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilir ve e-Okul sistemine işlenir. Zorunlu hallerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.’’
İlgili yönetmeliğe göre öğrenci devamsızlık süreleri özürlü 20 gün, özürsüz ise 10 gündür. Öğrenci devamsızlığı mazeretini bildiren belgenin 5 iş günü içinde okul idaresine verilmesi gereklidir. Bu devamsızlık sürelerini aşan öğrenciler başarısız sayılır ve sınıf tekrarı yapmak zorunda kalır.
ORTAOKUL DEVAMSIZLIK HAKKI
Ortaokul öğrenci devamsızlığı özürlü devamsızlık ve özürsüz devamsızlık olarak ayrılmaktadır. Özürlü devamsızlık öğrencinin bir mazeretinin olması sebebiyle okula gelememesidir. Bu durumlarda sağlık raporu veya veli izin dilekçesi okul idaresine verilmelidir. Özürlü devamsızlık hakkı 20 gündür. Özürsüz devamsızlık hakkı ise öğrencinin bir mazeret olmadan devamsızlıkta bulunmasıdır. Özürsüz devamsızlık hakkı süresi 10 gündür.
LİSELERDE DEVAMSIZLIK HAKKI
Lise öğrenci devamsızlık süreleri özürlü devamsızlık ve özürsüz devamsızlık olarak ayrılmaktadır. Özürlü devamsızlık öğrencinin bir mazeretinin olması sebebiyle okula gelememesidir. Bu durumlarda sağlık raporu veya veli izin dilekçesi okul idaresine verilmelidir. Özürlü devamsızlık hakkı 20 gündür. Özürsüz devamsızlık hakkı ise öğrencinin bir mazeret olmadan devamsızlıkta bulunmasıdır. Özürsüz devamsızlık hakkı süresi 10 gündür.
ÜNİVERSİTEDE DEVAMSIZLIK HAKKI
Üniversite için öğrenci devamsızlık hakkı, diğer öğretim kurumlarına göre çok daha farklıdır. Öğrenci devamsızlığı, dersin durumuna ve eğitim kurumunun kendi kurallarına göre değişkenlik gösterir. Örneğin; laboratuvar ve uygulama derslerinin devamsızlık hakkı diğerlerine göre daha az olabilir veya tam aksine laboratuvar derslerine katılım zorunlu olabilir. Üniversitede öğrenci devamsızlığını etkileyen en önemli şeylerden biri derse giren öğretim görevlisinin tutumudur. Bazı hocalar yoklama çizelgesine oldukça önem atfeder. Genellikle devamsızlık %30 üzerinden hesaplanmakla birlikte bazı kurumlarda ve bölümlerde devam zorunluluğu hiç yoktur.
Kısaca üniversitede devamsızlık hususunda yeknesak bir düzenleme ve uygulama yoktur. Her kuru, bölüm, ders ve öğretim görevlisi özelinde bu soruya verilecek cevap farklılık gösterir.
ZORUNLU EĞİTİMDE DEVAMSIZLIK HAKKINDA HUKUKİ DÜZENLEMELER
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği zorunlu eğitimde öğrenci devamsızlık hakkı için başat düzenlemedir. Öğrenci devamsızlığına ilişkin sorular bu yönetmelik üzerinden cevaplanmaktadır.
ÖĞRENCİLERİN DEVAMSIZLIK SÜRESİ AŞIMI VE YAPTIRIMI
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre özürlü devamsızlık hakkı 20 gün, özürsüz devamsızlık 10 gün olarak belirlenmiştir. Bu öğrenci devamsızlık sürelerinin aşımı halinde ise sınıf tekrarı yaptırımı öngörülmüştür.
DEVAMSIZLIK VE İLİŞİK KESME
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ‘Devam- Devamsızlık- İlişik Kesme’ yan başlıklı madde 36’ya göre:
‘’Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.’’
‘’Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında okula devam ettirilir.’’
İlgili yönetmeliğe göre öğrenci devamsızlığı özürlü 20 gün, özürsüz ise 10 gündür. Bu öğrenci devamsızlık sürelerini aşan öğrenciler başarısız sayılır ve sınıf tekrarı yapmak zorunda kalır.
GEÇERLİ MAZERETLERLE DEVAMSIZLIK YAPMA HAKKI
Hastalanma, aileden birinin rahatsızlanması, cenaze, doktor kontrolü gibi çeşitli nedenler öğrencilerin okula gelmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle bu gibi sair geçerli mazeret hallerinde öğrencilere devamsızlık yapma hakkı verilmiştir. Bu devamsızlık özürlü devamsızlık olarak adlandırılmaktadır ve süresi 20 gündür. Özürlü devamsızlık hallerinde sağlık raporu veya veli izin dilekçesi devamsızlığı izleyen 5 iş günü içinde okul idaresine teslim edilmelidir.
DEVAMSIZLIK NEDENİYLE SINIFTA KALMA DURUMU VE HUKUKİ SÜREÇLER
Öğrenci Devamsızlık süreleri özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Veliler devamsızlık nedeniyle sınıfta kalma ile karşılaştıklarında, öğrencinin durumunu detaylıca değerlendirmeli ve ilgili yönetmelik üzerinden durumu tartmalılardır.
Eğer tüm bu değerlendirmeler dışında öğrenci devamsızlığı sebebiyle sınıf tekrarını haksız görüyorlar ise sınıfta kalma kararına itiraz edebilir ve bu karara karşı idare mahkemesinde iptal davası açabilirler. İptal davası açma süresi sınıfta kalma kararının taraflara bildiriminden itibaren 60 gündür. (idari davalar hk. daha detaylı bilgi için bknz. https://www.harbiyehukuk.com/idari-dava-nasil-acilir/)
DEVAMSIZLIK AFFI NEDİR?
Devamsızlık affı, öğrencilerin okula devamsızlıklarının bir kısmının veya tamamının göz ardı edildiği bir uygulamadır. Devamsızlık affı, öğrencilerin okula devamsızlık yapmalarını teşvik etmez, ancak öğrencilerin okula devamsızlık yapmalarının nedenini anlamaya ve bu nedene yönelik çözümler üretmeye yardımcı olabilir.
Devamsızlık affı, öğrencilerin devamsızlık sebeplerini anlamaya ve çözmeye çalışarak akademik başarılarını artırmaya, okula uyum sağlamalarına, öğrencilerin okuldan ayrılma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Devamsızlık affı her okulda farklı şekillerde uygulanabilir. Bazı okullar, öğrencilerin tüm devamsızlıklarını affedebilirken, bazı okullar sadece belirli sayıda devamsızlığı affedebilir.
Devamsızlık affı öğrencilerin okula devamsızlığını azaltmak için etkili bir yol olabilmekle birlikte öğrencilerin okula devamsızlığını teşvik etmemesi için dikkatli bir şekilde uygulanması gerekir. Devamsızlık affı, öğrencilerin okula devamsızlık yapmalarının nedenini anlamaya ve bu nedene yönelik çözümler üretmeye yardımcı olmalı, öğrencilerin okula devamsızlığını teşvik etmemelidir.
SIK SORULAN SORULAR
Okul Devamsızlık Kaç Gün 2024?
Zorunlu ortaöğretim kurumlarında devamsızlık günü özürlü devamsızlık 20 gün, özürsüz devamsızlık 10 gün olarak belirlenmiştir.
Özürlü Devamsızlık Ne Demek?
Hastalanma, aileden birinin rahatsızlanması, cenaze, doktor kontrolü gibi çeşitli nedenler öğrencilerin okula gelmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle bu gibi sair geçerli mazeret hallerinde öğrencilere devamsızlık yapma hakkı verilmiştir. Bu devamsızlık özürlü devamsızlık olarak adlandırılmaktadır ve süresi 20 gündür. Özürlü devamsızlık hallerinde sağlık raporu veya veli izin dilekçesi devamsızlığı izleyen 5 iş günü içinde okul idaresine teslim edilmelidir.
Ortaokulda Devamsızlık Kaç Gün?
Ortaokul öğrenci devamsızlık süreleri özürlü devamsızlık ve özürsüz devamsızlık olarak ayrılmaktadır. Özürlü devamsızlık öğrencinin bir mazeretinin olması sebebiyle okula gelememesidir. Bu durumlarda sağlık raporu veya veli izin dilekçesi okul idaresine verilmelidir. Özürlü devamsızlık hakkı 20 gündür. Özürsüz devamsızlık hakkı ise öğrencinin bir mazeret olmadan devamsızlıkta bulunmasıdır. Özürsüz devamsızlık hakkı süresi 10 gündür.
Lisede Devamsızlık Kaç Gün?
Lise öğrencileri devamsızlık süreleri özürlü devamsızlık ve özürsüz devamsızlık olarak ayrılmaktadır. Özürlü devamsızlık öğrencinin bir mazeretinin olması sebebiyle okula gelememesidir. Bu durumlarda sağlık raporu veya veli izin dilekçesi okul idaresine verilmelidir. Özürlü devamsızlık hakkı 20 gündür. Özürsüz devamsızlık hakkı ise öğrencinin bir mazeret olmadan devamsızlıkta bulunmasıdır. Özürsüz devamsızlık hakkı süresi 10 gündür.
Özürsüz Devamsızlık Kaç Gün?
Özürsüz devamsızlık 10 gündür.
Özürlü Devamsızlık Kaç Gün?
Özürlü devamsızlık 20 gündür.
Ortaokulda Devamsızlıktan Kalma Var Mı?
Öğrenci Devamsızlık süreleri özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Devamsızlık süresinin aşılması halinde öğrencinin sınıf tekrarı yapması gerekmektedir.
Ortaokulda Devamsızlıkta Sınıfta Kalma Var Mı?
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Devamsızlık süresinin aşılması halinde öğrencinin sınıf tekrarı yapması gerekmektedir.
Devamsızlık Kaç Gün Olursa Kalınır?
Öğrenci Devamsızlık süreleri özürsüz 10 gün, özürlü 20 günü aşan öğrenciler başarısız sayılır ve sınıf tekrarı yapmaları gerekir.
1 Dönemde Kaç Devamsızlık Hakkı Var?
Devamsızlık süresi tüm eğitim dönemi için öngörülmüştür ve özürsüz 10 gün, toplamda 30 gün olarak belirlenmiştir.
2 Dönemde Kaç Devamsızlık Hakkı Var?
Öğrenci Devamsızlık süreleri özürsüz 10 günü, toplamda 30 gündür.
Devamsızlık 5 Günü Aşarsa Ne Olur?
Öğrenci Devamsızlık süreleri özürsüz 10 gün, özürlü 20 gün olduğundan ötürü 5 günü aşan devamsızlık, devamsızlık hakkı içerisine kaldığından sorun teşkil etmez. Yeter ki özürsüz 10 gün, özürlü 20 günü aşmasın.
2024 Devamsızlık Affı Geldi Mi?
Milli Eğitim Bakanı 2024’te liselerde sınıf tekrarının geri getirileceğini ve devamsızlık affının sona ereceğini duyurdu. Öğrenciler için gelecek yıl için af beklentisinde olmamaları gerektiğini vurguladı. Bakan Tekin, yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olacağı bir sürecin başlayacağını belirtti.