İstifa dilekçesi örneği, memurların ve işçilerin bağlı olduğu kurum veya iş yerlerinde icra ettikleri görevlerinden kendi rızalarıyla sözleşmelerini feshetmeleri için yazılan bir dilekçe türüdür. Burada önemli olan, istifa dilekçesi yazmak her zaman rızaya dayanmayabilir. Örneğin kişi, ne kadar işine bağlı da olsa görmüş olduğu lüzum üzerine istifa dilekçesi hazırlamak zorunda kalabilir. İstifa dilekçesinin haklı feshe dayanması da keza önem arz eden başka bir husustur.
Bu yazımızda istifa dilekçesi örneği ile ilgili özet bilgiler, istifa dilekçe örnekleri, dilekçeyi yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar ve daha birçok bilgi yer almaktadır. Yazımızın içinde ise dilekçeyi gerek PDF olarak gerek Word Dosyası olarak indirebileceğiniz bağlantılar bulunmaktadır. Keyifli okumalar dileriz.
İÇİNDEKİLER
İSTİFA DİLEKÇESİ NEDİR?
İstifa dilekçesi, bir kimsenin iş akdiyle bağlı olarak çalıştığı yahut devlet memuru olarak görevini ifa ettiği mesleğini herhangi bir sebepten ötürü bırakmasıdır. İstifa dilekçesi ile işveren iş akdini sonlandırmak zorundadır. Sebebi her ne olursa olsun, çalışanlar için istifa da bir haktır.
İstifa dilekçesi hazırlanırken istifa sebepleri ve istifa tarihi belirtilmelidir. İstifa sebebi belirtilmeyen bir istifa dilekçesi, olası bir davada mahkemede hak kayıplarına sebep olabilir. Bir diğer husus da istifa dilekçesi içerisinde alacak haklarına, kıdem ve ihbar tazminatlarına yer verilmesi de önemlidir.
Yukarıda da belirtildiği üzere istifa dilekçesi hazırlamak çalışanlar için bir haktır. Dolayısıyla kimse bu hakkını kullanmaya zorlanamaz. İşçinin istifaya zorlanması başlıklı yazımızda daha detaylı olmak üzere, bu hakkın kullanılması çalışanın kendi iradesinin bir tesiridir.
İşçi haklı bir gerekçeye dayanıyor ise dilekçesinde haklı fesih sebeplerini mutlaka belirtmelidir. İşyerinde mobbing olması, elden ödeme yapılması, fazla mesailerin eksik yatırılması veya ödenmemesi, maaş ayrımcılığı gibi birçok nedenle işçi istifa edip kıdem tazminatını alabilir. Haklı fesih gerekçelerinin olması halinde mutlaka tazminat haklarınızı işverenden talep edin.
İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Resmi bir dil kullanın: İstifa Dilekçesi Örneğiniz açık, öz ve anlaşılır olmalıdır. Argo ve samimi ifadelerden kaçının.
- Kimlik bilgilerinizi yazın: Adınız, soyadınız, T.C. kimlik numaranız, adresiniz ve iletişim bilgileriniz dilekçede yer almalıdır.
- Çalıştığınız kurumu ve pozisyonunuzu belirtin: Hangi kurumda ve hangi pozisyonda çalıştığınızı açıkça yazın.
- İstifa nedeninizi açıklayın: İstifa nedeninizi kısaca ve açık bir şekilde belirtin. Haklı fesih gerekçelerinizi mutlaka belirtin. Belirtmiş olduğunuz gerekçe tazminat haklarınız için çok önemlidir. Tazminatlarınızla alakalı ileride hukuki bir sorun yaşamanız durumunda istifa dilekçesine bağlı kalacağınızı unutmayın. Mümkünse iş akdimi iş yerinde yaşanan usulsüzlükler nedeniyle haklı nedenle fesih ediyorum gibi kısa genel cümleler kullanın.
- İstifa dilekçesi örneğinde tarihinizi belirtin: İşten ayrılmak istediğiniz tarihi açıkça yazın. İş Kanunu’na göre, işçinin ihbar süresine uyması gerekir.
- Dilekçeyi imzalayın ve tarih atın: Dilekçenizin sonunda adınızı, soyadınızı ve imzanızı atın ve tarihi belirtin.
A.A.Ü.T’YE GÖRE İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ HAZIRLAMAK VE AVUKATLIK ÜCRETLERİ 2025
İstifa dilekçesi hazırlamanın pek çok püf noktası vardır. Bir kere istifa dilekçesi, çalışanın itibarını ve birçok hakkını koruyan özel bir belgedir. Bu nedenle istifa dilekçesinde vurgu ve tonlamalara dikkat edilmeli, profesyonellik çerçevesinden çıkılmamalıdır. Bu nedenle istifa dilekçesi hazırlanırken bir avukat desteği ve yardımı almak önem taşır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, dilekçe hazırlama ücretini 2025 yılı için 4.500,00 TL şeklinde düzenlemiştir.
İSTİFA DİLEKÇESİ SONRASINDA AÇILMIŞ BİR İŞ DAVASINDA YARGILAMA GİDERLERİ 2024
İstifa dilekçesi yazılmasından sonra işçi ve işveren zaman zaman kıdem ve ihbar tazminatlarında uyuşmazlığa düşebilmektedir. Uyuşmazlık zorunlu arabuluculuk kurumunda çözülemezse iş mahkemesine intikal eder. Yargılama giderleri her olayda ve uyuşmazlıkta değişiklik göstermektedir. Aşağıda vermiş olduğumuz örnekte iş mahkemesine açılmış işçi alacağı davasına dair, 100.00 TL dava değeri olan bir avukat tutulmuş ve dosyada iki adet tanık sunulmuş 2024 yılı işçi alacağı davası yargılama giderleri verilmiştir.
- Başvuru Harcı: 427.6 TL
- Dosya Gideri: 22.1 TL
- Peşin Harç: 1707.75 TL
- Tebligat Gideri: 870 TL
- Vekalet Suret Harcı: 60.8 TL
- Bilirkişi Ücreti :0 TL
- Keşif Gideri :0 TL
- Tanık Gideri :294 TL
- Diğer İş ve İşlemler :250 TL
+—————————
- Toplam:3632.25 TL
Tekrar etmek gerekirse, bu örnekteki gider ücretleri değişkenlik gösterebilir. Zira burada verilen örnekte davaya iki adet tanık sunularak, bilirkişi raporu ve keşif ücreti ödenmeden yapılan bir yargılamaya dair örneklerdir.
İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
İstifa dilekçesi örneğine aşağıdan ulaşabilmeniz mümkündür. Öncelikle uyarmakta fayda vardır ki bu dilekçeler boş şablon halinde olup her olayda bilgiler ve esasa ilişkin hususlar değişkenlik gösterebilir. Haklı fesih gerekçeleri mutlaka istifa dilekçesinde detaylı olarak bahsedilmelidir.
Burada yer alan örnek dilekçeler sizlere bir ipucu, yol gösterici olması açısından verilmektedir. Bunun haricinde usul hukuku kurallarına da kesinlikle riayet edilmesi gerekir. Aksi takdirde her ne kadar haklı da olunsa usul hukukuna uyulmayan dilekçe çok ciddi hak kayıplarına sebebiyet verebilir.
haklı nedenle istifa dilekçesi örneği indir
İstifa Dilekçesi Örneği Genel PDF İNDİR
İstifa Dilekçesi Örneği Word Genel İNDİR
HAKLI SEBEPLE İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
İŞYERİ İSMİ
……………………………………………………….
…/…./…… Tarihinden beri çalışmakta olduğum işyerinden, işyerinde yaşamış olduğum usulsüzlükler ve iş kanuna aykırı eylemler nedeniyle iş akdimi haklı nedenle fesih edip istifa ediyorum. İş Kanunu kapsamında tarafıma tanınan Tazminat haklarımın ve diğer alacaklarımın kurumunuzda kayıtlı iban numarama 3 iş günü içerisinde yatırılmasını talep ediyorum.
İstifamın kabulü ile ilgili gereğinin yapılmasını arz ederim…./…../…….
Ad Soyad
İmza
HAKLI NEDENLE İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-1
İSTİFA DİLEKÇESİ
Tarih: …/… /…
….… A.Ş.
İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne,
…/…/… tarihinden beridir firmanızın (…) adresindeki iş yerinde (…) pozisyonunda çalışmaktayım. Görmüş olduğum lüzum üzerine kendi isteğimle iş yerinde yaşanan usulsüzlükler ve iş kanununa aykırı eylemler nedeniyle … /…/ … tarihinden itibaren iş sözleşmemi feshetmek istiyorum. İş yerinden ayrılışımda tarafıma ödenmesi gereken tazminat haklarım ile tüm sosyal hak ve güvencelerimin kurumunuzda kayıtlı iban numarama ödenerek ayrılışımın yapılması hususunda;
Gereğini arz ederim.
Personel Bilgileri
T.C. Kimlik Numarası:
Sigorta Numarası:
Adres:
İletişim Numarası:
İsim-Soyisim
(İmza)
BÖLÜM DEĞİŞİKLİĞİ DENENİYLE İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
……………….. A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Şirketiniz nezdinde sigortalı olarak ………….. senedir ………….. elemanı olarak tek vardiya (08:00-16:00) düzeninde çalışmaktayken, tarafımın onayı olmaksızın …………… tarihinde şifahi olarak bölümümde değişikliği yapılacağı, şirketiniz nezdinde daimi olarak …………… elemanı görevi ile vardiyalı şekilde (08:00-16:00,16:00-24:00) düzeninde çalışmaya devam ettirileceği beyan edilmiş, ……………………. tarihinde tarafımın yazılı onayı olmamasına rağmen 16:00 vardiyasında çalıştırılmaya zorlandığım esnada ilgili bölüm değişikliği tarafıma yazılı olarak tebliğ edilmiştir.
Yapılan bölüm ve vardiya değişikliği İş Kanunun 22.maddesi kapsamında esaslı değişiklik niteliğinde olup, bu değişikliği kabul etmediğimi, esaslı değişiklik İş Kanun 24. maddesi nedeniyle iş akdimi haklı nedenle feshettiğimi, kıdem tazminatı ve tüm hak edişlerimin tarafıma ödenmesini talep ederim. ……………..
İSİM SOYİSİM
SAĞLIK SEBEBİNE DAYALI HAKLI İSTİFA DİLEKÇESİ
İSTİFA DİLEKÇESİ
…/…/…
…………………….. A.Ş.
Muhasebe Departmanı Müdürlüğüne,
Şirketinizde …/…/…. tarihinden itibaren düzenli olarak (…) pozisyonunda görev yapmakta olan bir çalışanınız olarak istifa mektubumu yazma zorunluluğu içerisindeyim. Sağlık sebeplerinden ötürü, kendi isteğim bağlamında, kurumunuzda sağlık şartlarıma uygun pozisyon olmaması ve iş yerinde yaşanan diğer usulsüzlükler nedeniyle işten ayrılmak mecburiyetindeyim. İstifa talebimin …/…/ … tarihinden itibaren geçerli olmasını ve bu süre zarfında tarafıma düşen tüm tazminat, sosyal hak ve güvencelerin eksiksiz bir şekilde ödenmesini talep ederim.
Bu husustaki işlemlerin başlatılması ve ayrılışımın düzenlenmesi hususunda ilgili birim tarafından gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederim. Bilgilerinize arz ederim.
Personel Bilgileri:
T.C. Kimlik Numarası:
Sigorta Numarası:
Adres:
İletişim Numarası:
İsim Soyisim
(İmza)
MEMUR İSTİFA DİLEKÇESİ
İSTİFA DİLEKÇESİ
…/…/…
…………………….. BAKANLIĞI
…………….. İL MÜDÜRLÜĞÜ
…………….. Müdürlüğü’ne
657 sayılı Kanunun “Çekilme” başlıklı 20. maddesi uyarınca, devlet memurları, söz konusu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler. Aynı şekilde, 94. maddede ise, devlet memurları, bağlı oldukları kuruma yazılı olarak başvurarak memurluktan çekilme talebinde bulunabilirler.
Bu hükümlere dayanarak, memuriyet görevimden çekilmek istediğimi belirtmek istiyorum. Görevden çekilmem sonucunda doğacak sonuçları biliyor ve kabul ediyorum. Saygılarımla.
Memur Bilgileri:
T.C. Kimlik Numarası:
Sicil Numarası:
Adres:
İletişim Numarası:
İsim-Soyisim
(İmza)
İSTİFA DİLEKÇESİ YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- İstifa dilekçesi yazarken profesyonelce davranılmalıdır. Dilekçe yazım ve şekil kurallarına uyulmalıdır.
- İstifa dilekçesi sebebe dayanmak zorunda olmasa da haklı sebebe dayanmayan istifa dilekçesi hak kayıplarına sebep olabilir.
- İstifa dilekçesi, kişinin iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi sonucu yazılır. Yapılan fesih işleminin çoğu zaman bir geri dönüşü olmaz. Bu nedenle çok iyi düşünülmelidir.
- İstifa dilekçesinde gerekçeler ve alacak talepleri, talepleri veya sair diğer talepler muhakkak yer almalıdır. Aksi takdirde açılacak olası bir davada delillendirme sorunu oluşabilir.