Aile Hukukuİsmimi Nasıl Değiştirebilirim İsim Değiştirme Davası 2024

İÇİNDEKİLER

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

İsim değiştirme davası ve soyadı değişikliği davasını; davacı, ad veya soyadını tümüyle değiştirmekte veya mevcut isminin önüne veya arkasına yeni bir isim eklenmesi davasına denir. 4721 Sayılı Medeni Kanun’un 27. Maddesine göre; ‘Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez.’ ifadesi yer almaktadır. Medeni Kanun’un 27’nci maddesiyle ismin değiştirilmesinin haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebileceği kabul edilmiştir. Dolayısıyla hakim kararı olmaksızın ismin değiştirilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir.

Hakim haklı sebepleri belirlerken ‘adın gülünç, çirkin, iğrenç veya ahlaka aykırı bir anlam taşıması, ‘adın elverişsizliği veya telaffuzunun güç olması, din ve uyruk değiştirme, kişinin başka bir ad ile tanınması, aileden birisinin ağır bir suç işlemesi, kullanılması yasak öz ad veya soyadların kullanılıyor olması’ gibi nedenleri göz önünde bulundurmalıdır.

İsim ve soyadı düzeltme davası ile ise davacı, isminde mevcut olan bir hatayı ortadan kaldırmak istemektedir. Örneğini nüfus kaydında Talha olarak yazılmış ama gerçekte ismi Taha olan kişinin isim düzeltme davası ile ismini Taha olarak düzeltmek istemesidir. Ad – isim değiştirme ve soyadı değişikliği ile düzeltme davasının hukuki niteliği aynıdır. Fakat isim veya soyadı düzeltme davaları daha basittir ve tanık dahi dinlenmeden hataların çoğu düzeltilebilmektedir.

İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismini neden değiştirmek istediğini açıklamalıdır.  Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı başta tanıklar olmak üzere her türlü delille ispatlanabilir. Dava sonucunda, isim değişikliği talebi kabul edildiğinde ismin değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.

İSMİMİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM? İSİM DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? DİYE SORUYORSANIZ VE BU KONUDA SORULARINIZ VAR İSE BURAYA TIKLAYARAK ALANINDA UZMAN AVUKATLARIMIZDAN DESTEK ALABİLİRSİNİZ.

İSİM VE SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ DAVASINDA HAKLI SEBEP NEDİR?

Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca, isim ya da soyadı değişikliği talebinde bulunabilmek için mahkemeye haklı bir sebep sunulması gereklidir. Buradaki “haklı sebep” kavramı, sadece objektif kriterlerle sınırlı olmayıp, kişisel ve duygusal gerekçeleri de kapsayacak şekilde geniş bir şekilde yorumlanmaktadır. Yani kişi, mevcut adının ya da soyadının kendisinde yabancılık hissi yaratması gibi bireysel nedenlere dayanarak da bu davayı açabilir.

Mahkemeler, ismin alay konusu olması, geçmişte yaşanan travmatik olayları çağrıştırması, toplumda kötü tanınan biriyle aynı olması ya da kişinin mesleki, sanatsal kimliğiyle uyuşmaması gibi pek çok farklı durumu isim ve soyadı değişikliği için geçerli gerekçe olarak kabul edebilir. Dolayısıyla davacının kendini mevcut adıyla özdeşleştirememesi dahi mahkemeye sunulabilecek güçlü bir dayanak olabilir.

Bu kapsamda hâkim aşağıdaki durumları dikkate alarak takdir yetkisini kullanır:

  • İsmin gülünç olması,
  • Çirkin bir ada sahip olmak,
  • Ahlaka aykırı ya da iğrenç bir ada sahip olmak,
  • Telaffuzu güç bir isme sahip olmak,
  • Kişinin başka bir isimle sosyal çevresinde tanınması,
  • Din ve uyruk değiştirmeye bağlı isim değişikliği başvurusu olması,
  • Çok sayıda kişinin aynı adı kullanmasının açacağı karışıklık,
  • Kullanılması yasak ad ve soyadına sahip olmak,
  • Aileden birinin suç işlemesi.
İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI AVUKATA SOR

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI AVUKATA SOR

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI AÇMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE İZLENECEK ADIMLAR

İsim veya soyadı değişikliği talebiyle dava açmak isteyen kişiler için belirli yasal prosedürler bulunmaktadır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Vekâletname ile Avukat Yetkilendirme:
    Davacı, süreci bir avukat aracılığıyla yürütmek istiyorsa, noter onaylı bir vekâletname düzenleyerek açıkça isim ve soyadı değişikliği davası açma yetkisini avukata vermelidir. Bu sayede dava takibi profesyonel şekilde yürütülür.

  • Avukatsız Dava Açma Durumu:
    Avukatsız olarak dava açılması halinde, davacının duruşmalara bizzat katılması zorunludur. Ancak bir avukat tarafından temsil edilen kişiler, duruşmalara katılmak zorunda değildir. Mahkeme süreci tamamen avukat aracılığıyla yürütülebilir.

  • Nüfus Müdürlüğü’nün Katılımı:
    Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. maddesi uyarınca, isim değişikliği davalarında Nüfus Müdürlüğü davalı taraf olarak yer alır ve duruşmalarda kurumdan görevlendirilen bir memur hazır bulunur.

  • Tanıkların Hazır Bulunması:
    Mahkeme, isim veya soyadı değişikliğine neden olan haklı sebebi daha güçlü değerlendirebilmek için tanık dinleyebilir. Bu nedenle, iddialarınızı destekleyecek nitelikte tanıklarınızın duruşma günü mahkemede hazır bulunması önemlidir.

  • Yargılama Süreci ve Karar Aşaması:
    Mahkeme, sunulan delilleri, tanık beyanlarını ve dosya içeriğini değerlendirerek bir karar verir. Dava sonunda hâkim, başvurunun haklı sebebe dayanıp dayanmadığına kanaat getirir. Duruşmada açıklanan karar sonrasında, ortalama bir ay içinde gerekçeli karar yazılır.

  • Davanın Reddedilmesi Durumu:
    Şayet mahkeme, isim değişikliği talebinin yeterli bir gerekçeye dayanmadığı sonucuna varırsa, dava reddedilir. Bu durumda davacı lehine herhangi bir harç ya da yargılama gideri iadesi yapılmaz.

  • Gazete İlanı Süreci ve Kararın Nüfusa Bildirilmesi:
    Mahkeme talebi kabul ettiğinde, kararın ilan edilmesi için Basın İlan Kurumu’na bildirimde bulunulur. Resmî gazete ilanı ile karar kamuya duyurulur. Akabinde, mahkeme kararı ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne gönderilerek kimlik bilgilerinde resmi değişiklik yapılması sağlanır.

  • Yeni Kimlik Belgesi ve Sistem Güncellemeleri:
    Mahkeme kararı doğrultusunda nüfus kayıtları güncellendikten sonra, değişiklik e-Devlet, banka sistemleri ve kamu kurumlarında otomatik olarak görünmeye başlar. Bu aşamadan sonra vatandaş, nüfus müdürlüğüne veya yurt dışında yaşıyorsa Türk konsolosluklarına başvurarak yeni kimlik belgesini alabilir.

E DEVLET ÜZERİNDEN İSİM DEĞİŞTİRME

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinden mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyad değişikliği yapılabileceği ile ilgili açıklama yaptı. Mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyad değişikliği yalnızca belirtilen şartlar halinde yapılabilmektedir. Yapılan düzenleme ile ad veya soyadında; yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen kişiler, yurtiçinde ilçe nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise dış temsilciliklerimize ya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine olanak sağlanmıştır.

Örneklerle de açıklamak gerekirse;

  • Ad ve soyadlarında noktalama işareti eksiliği, harf eksikliği ve düzeltme işareti eksikliği bulunanlar ve değiştirmek isteyenler, (Yasmin/ Yasemin, Memet/ Mehmet, Melhat/Melahat, Çığdem/Çiğdem, Alı/Ali, Nıhal /Nihal, Ulku/Ülkü, Adem/Âdem, Bilal/Bilâl, Kazım/Kâzım, Kamil/Kâmil, vb.)
  • 2525 sayılı Soyadı Kanununda belirtilen umumi edeplere uygun olmayan ve gülünç ad veya soyadı olduğu değerlendirilenler, (Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun, Top, Boynuz, Ördek vb.)
  • Ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesini (Ayşe Gül/ Ayşegül) ya da bitişik şekilde yazılmış olan adların ayrı yazılmasını (Mehmetcan/Mehmet Can) talep edenler başvurmaları halinde il/ilçe idare kurulu kararı ile ad veya soyadları değiştirilebilmektedir.

Yapılan düzenlemenin şartlarında da belirtildiği üzere e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvurusu iki ismi olup da birini sildirmek isteyen vatandaşları kapsamamaktadır. İki isminden birini sildirerek tek isim kullanmak isteyen vatandaşların asliye hukuk mahkemelerinde dava açmaları ve hakim kararı almaları gerekmektedir.

E-Devlet üzerinden isim değiştirme işlemi için aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekmektedir:

  • Kimlik numaranı ve şifrenizle e-devlet kapısına giriş yapın.
  • Ardından “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” başlığına gidin.
  • Yeni Başvuru seçeneğine tıklayın
  • İmza Türü başlığı altında “Mobil imza”, “E-imza” ya da “SMS ile Doğrulama” seçeneklerinden size uygun olanı seçin.
  • Ardından “Devam et” butonuna tıklayarak sonraki sayfaya geçin.
  • Ardından mobil ya da e-imza ile imzalama işlemini ya da SMS doğrulama işleminizi tamamlayın.
  • Bu aşamadan sonra isim değiştirme talebiniz ilgili nüfus müdürlüğü kayıtlarına alınarak talebiniz değerlendirilecektir.

e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemelerine gerek yoktur. Ancak vatandaşların e-Devlet üzerinden isim değişikliği yapma talepleri 24 Aralık 2022 tarihi itibariyle sonlanmıştır.

E DEVLET ÜZERİNDEN İSİM DEĞİŞTİRME

E DEVLET ÜZERİNDEN İSİM DEĞİŞTİRME

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURU İLE İSİM DEĞİŞTİRME

Nüfus müdürlüğüne başvuru ile isim değiştirme, nüfus bilgilerinde hata yapılması sonucu yanlış yazılan isimlerin düzeltilmesidir. Burada hatadan kasıt, harf eksiklikleri ve fazlalıkları, imla yanlışları gibi şeylerdir. Bu tarz durumlarda, nüfus müdürlüğüne başvurarak isim değiştirilebilir. Ayrıca isim değiştirme davası açılmasına gerek yoktur.

ÇOCUĞUMUN İSMİNİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?

Çocuk üzerinde velayet hakkına sahip anne baba tarafından çocuğun ismini değiştirme davası açılabilmektedir. Aynı şekilde velayet sahibi ebeveynin vekalet vermesi halinde, avukat aracılığıyla da açılabilmektedir.

18 yaş altındaki ayırt etme gücünden yoksun ergin olmayan çocukların kendi talepleri ile isimlerinin değiştirilmesi mümkün değildir. Ayırt etme gücüne sahip çocuklar ise, yasal temsilcileri aracılığıyla isim değişikliği davası açabilirler. Hukuken geçerli bir haklı sebebe dayanmayan isim değişikliği talepleri, mahkemece reddedilmektedir.

DAVA AÇARAK İSİM DEĞİŞTİRME

Dava açarak isim değiştirme, adını değiştirmek isteyen kişilerin başvurabileceği hukuki yoldur. İsim değişikliğinin yapılabilmesi için kişinin haklı sebeplerinin bulunması ve mahkemece davanın kabulü gerekmektedir. Yani dava açtım ismimi kesin olarak değiştirebilirim gibi bir durum söz konusu değildir.

Hukuken geçerli bir haklı sebebe dayanmayan isim değişikliği talepleri, mahkemece reddedilmektedir.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI NEDİR?

İsim ve soyadı kişilerin tanınmasını ve birbirinden ayrılmasını sağlar. Her bireyin adı ve soyadı vardır. Kişi doğduktan sonra isminin ve soy isminin nüfus siciline tescil edilmesi zorunludur.

İsim ve soy isim kişiye sıkı sıkıya bağlıdır. Bu yüzden ismi değiştirilecek olan kişi dışında kimse o kişinin isminin değiştirilmesini isteyemez. İsmini değiştirmek isteyen kişi haklı sebepleri olması halinde adını veya soyadını değiştirmek için isim değiştirme davası açarak hakimden isminin değiştirilmesini talep edebilir.

TMK Madde 27- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?

İsim veya soyadı değişikliği talebinde bulunmak isteyen kişiler, bu davayı ikamet ettikleri yer Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açmalıdır. Bu tür davalarda yasal olarak yetkili ve görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Dava sürecinde, kişinin nüfus kaydında yapılacak değişiklik nedeniyle, Nüfus Müdürlüğü davalı taraf olarak gösterilir. Mahkeme sürecinde, ilgili nüfus müdürlüğü genellikle görevlendirdiği bir memur aracılığıyla duruşmalara katılır. İsim veya soyadı değişikliği kararının kesinleşmesiyle birlikte mahkeme, ilgili kararı nüfus müdürlüğüne göndererek tescil işleminin yapılmasını sağlar.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI SÜRECİ

İsim değiştirme davası süreci, isim değişikliği talebinin yazılı dilekçe ile mahkemeye sunulması ve dava harçlarının vezneye yatırılması ile başlar. Dava dilekçesinde, değişiklik talebini gerekli kılacak haklı nedenlerin ortaya konulması ve bu nedenlerin ispatı gerekmektedir.

Dilekçe mahkemeye sunulduktan sonra, bir ön inceleme duruşması yapılır. Ön inceleme duruşmasında, duruşma gününe karar verilir ve bu karar taraflara tebliğ edilir.

Duruşmada, taraflar mahkemede hazır bulunmalıdır. Duruşma başlayınca isim değişikliği talep eden kişi ve varsa tanıklar dinlenir. Değişiklik talebinin haklı görülmesi halinde ismin değiştirilmesine karar verilir.

Karar taraflara tebliğ edildikten 2 hafta sonra, istinafa başvurulmaması halinde kesinleşir. Kararın kesinleşmesi aşamasından sonra, Basın ve İlan Kurumunda yayın ve nüfus kütüğünde değişiklik işlemleri yapılmaktadır.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASINDA HAKLI NEDEN VE İSPAT

İsim değiştirme davasında isim değişikliğinin kabul edilmesi için haklı nedenler ortaya konulur ve ispat edilir.

İsim değiştirme davasında haklı nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kişinin, akrabaları ve/veya çevresi tarafından farklı adla tanınması, çağrılması,
  • Kişinin isminin bir terör örgütü elebaşıyla veya toplum tarafından bilinen bir suçlu ile aynı olması
  • Kişinin isminin dalga geçilecek kadar kötü veya komik olması
  • Telaffuzu, söylenmesi zor bir isme sahip olunması
  • Din veya vatandaşlık değiştirilmiş olması
  • Toplumsal ahlak kurallarına aykırı olması,
  • Kişinin benimsemediği dinin değerlerini taşıması,
  • Yapmış olduğu iş nedeniyle isminin haklı olarak değişmesini gerektiren haller
  • Kişinin kendisine veya ailesinden birine karşı pek kötü bir suç işleyen kişiyle aynı ismi taşıması ve bu durumun bir travma yaratması

İsim değiştirmede haklı nedenler yukarıda sayılanlarla sınırlı değildir. Kişinin isim değiştirme talebi için sunacağı her türlü neden, hakim tarafından değerlendirilir.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASINDA ŞAHİT

İsim değiştirme davalarının ispatında yararlanılan en önemli delil tanıklardır.  Tanık isim değişikliği talebini haklı çıkaracak olaylara ilişkin açıklamalarda bulunacaktır.

Dava dilekçesinde tanık ismi belirtilmemesine rağmen duruşma esnasında hazır bulunan tanıkların da dinlenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda dava dilekçesinde adı belirtilmesine rağmen tanığınızın duruşmaya katılmaması halinde tanığa tekrar davetiye çıkarılarak duruşmaya iştiraki ihtar edilir.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASININ TARAFLARI KİMDİR?

İsim değiştirme davasının tarafları, isminin değiştirilmesini talep eden kişi ve kişinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüdür. Dava dilekçesinde, davalı taraf olarak ilgili Nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. İsmini değiştirmek isteyen kişi ise davacı olarak gösterilmelidir.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI NE KADAR SÜRER?

İsim değiştirme davası yaklaşık olarak 3-6 ay sürmektedir. İsim değiştirme davaları çoğunlukla tek duruşmada sonuçlanmaktadır. Kararın kesinleşmesinden sonra isim değişikliğinin gazetede yayınlanması ve işlemlerin yapılması ise sürmektedir.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI SONUCUNDA HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

İsim değiştirme davasında kararın kesinleşmesi, ilk derece mahkeme kararı istinafa götürülmüşse istinaf mahkemesinin vereceği nihai kararla olur. Ancak, ilk derece mahkemesi kararına karşı süresinde istinaf yoluna başvurulmamışsa, karar ilk derece mahkemesi hükmü ile kesinleşir.

Kesinleşen mahkeme kararı ile, yapılan isim değişikliği Basın İlan Kurumuna gönderilip ve gazetede yayınlanmaktadır. Karar, gazetede yayınlandıktan sonra mahkeme tarafından, değişikliğin yapılması için Nüfus Müdürlüğüne gönderilmektedir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI YAPILACAK İŞLEMLER

İsim değişikliği davası sonrası yapılacak işlemler, resmi dayanak belgelerinin ve kayıtların değiştirilmesidir. Dayanak belgeleri; T.C. kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi resmi belgelerdir. Bunun yanında, adli sicil kaydı ve varsa askerlik kayıtlarında da gerekli değişiklikler yapılmalıdır. İsmini değiştiren kişinin eşi ve çocuklarının nüfus kütüğünde yer alan bilgiler ise mahkeme kararıyla yetkili makam tarafından değiştirilmektedir.

İSİM DEĞİŞTİRİLMESİNE İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

Kişinin adının değiştirilmesinden zarar gören kişiler Medeni Kanun 27. Maddesi uyarınca bu değişikliği öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde kararı veren mahkemeye itiraz edebilirler.

İsim Değişikliği Davası Vekaletname Örneği

İsim ve soyisim değişikliği kişiye sıkı sıkıya bağlı olan bir hak olduğundan genel vekaletname yerine özel vekaletname çıkartılması gerekmektedir. İsim ve soyisim değişikliğine ilişkin özel vekaletname örneği aşağıda belirtilmiştir.

Leh ve aleyhimde açılmış ve açılacak dava ve takiplerden dolayı T.C yargı organlarının, meclislerinin, daire ve kuruluşlarının her kısım ve derecesinde, her yol ve sıfatla beni temsile hak ve menfaatlerimi korumaya, nüfus davaları açmaya, isim ve soyisim değiştirmek için davalar açmaya, icra takibinde bulunmaya, açılmış davalara katılmaya, takibe ve neticelendirmeye, tahkime ve hakem tayinine, davayı kabule, davadan vazgeçmeye, her nevi dilekçe ve evrakları beni temsilen kendi imzası ile ilgili kurum ve kuruluşlara vermeye,

tebliğ ve tebellüğe tanık, bilirkişi göstermeye, karşı taraftan gösterilenleri kabul veya redde, protesto, ihtarname, ihbarname keşidesine, keşide olunanlara cevap vermeye, yemin teklif, kabul ve redde, keşif yaptırmaya keşiflerde hazır bulunmaya, keşif raporlarına itiraza, yeniden keşif talebinde bulunmaya, ihtiyati ve icrai tedbir ve hacizler yaptırmaya ve kaldırtmaya, icra daireleri, Yargıtay, Sayıştay, Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile, yasalarla kurulmuş ve kurulacak yargı organları ve diğer devlet dairelerinin tümünde gerekli her türlü kanuni işlemleri yapmaya, işleri takibe, murafaaya, kararları temyiz etmeye,

kararların düzeltilmesi ve yargılamanın iadesini istemeye, hakim, bilirkişi, hakem şahit, katip ve ehlivukufları şikayete ve redde, dava nakline, duruşmalara katılmaya, elden evrak alıp vermeye kayıt ve suretler çıkarmaya, dosyaları tetkike, yanlışlıkları düzelttirmeye, vergi daireleri, vergi itiraz, takdir temyiz ve il uzlaşma komisyonları ile yasalarla bu konularda kurulmuş ve bundan sonra kurulacak organlarda beni temsile, uzlaşma talebinde bulunmaya, tutanakları imzalamaya, itiraza, gerekli yasal işlemleri takip ve neticelendirmeye, yabancı ülke mahkeme  kararlarının tanınması ve tenfizi için gerekli işlemleri yapmaya ve tanıma ve tenfize itiraza,

duruşmalardan vareste tutulmam yolunda talepte bulunmaya tüm kararların infazını ilgili kuruluşlardan istemeye bu yetkilerin bir kısmı veya tamamı ile başkalarını da tevkil, teşrik ve azle ve bu yetkileri birlikte veya ayrı ayrı kullanmak üzere ahzu kabza, sulh ve ibraya, davayı kabule veya redde, davadan ve temyizden feragate, feragati davayı kabule, icra ihalelerine iştirak etmeye, adıma pey sürmeye mezun ve yetkili olmak üzere İstanbul Barosu avukatlarından ………..adresinde mukim bulunan …….. Sicil Nolu Av. HAŞİM ELMAS tarafımdan vekil tayin edildi.

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

İsim Değiştirme Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

İsim değişikliğinin bir yaş kısıtlaması yoktur, her yaş aralığında yapılabilir.

İsim Değiştirme Davası Kime Açılır?

İsim değiştirme davası ikametgahın bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne açılır.

İsim Değiştirme Davası İkinci Kez Açılabilir Mi?

Yargıtay isim değiştirme davasının ikinci kez açılabileceğine dair karar vermiştir. Ancak bu durumda haklı sebebin ispatı daha da zor olacaktır.

İsim değiştirme nasıl yapılır?

İsim değiştirme, mahkeme kararıyla yapılır. Kişi, yaşadığı yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak isim değiştirme davası açmalıdır.

İsim değiştirme ücreti ne kadar?

İsim değiştirme davası işlemi için gerekli olan harç, 2024 yılı itibariyle 500-1000 TL arasında değişiklik gösterebilir. Avukat tutma durumunda ek masraflar olabilir.

İsim değiştirme davası ne kadar sürer?

Davanın karmaşıklığına ve düştüğü mahkemenin yoğunluğuna göre süre değişebilir, ancak genellikle 2-6 ay içinde sonuçlanır.

İsim değiştirme için gerekli belgeler nelerdir?

Kimlik fotokopisi, nüfus kayıt örneği ve dilekçe gereklidir. Ayrıca isim değişikliğine sebep olan durumlar açıklanmalıdır.

İsim değiştirme için avukat gerekli mi?

Hukuki bir zorunluluk yok, ancak avukat yardımıyla sürecin daha hızlı ve sorunsuz ilerlemesi mümkündür.

İsim değiştirme kararı kesinleşmeden kullanılabilir mi?

Hayır, isim değişikliği mahkeme kararı kesinleşmeden resmi olarak kullanılamaz.

İsim değiştirme davası reddedilebilir mi?

Hakim, isim değişikliğinin hukuki ve mantıklı bir gerekçeye dayanmadığını düşünürse davayı reddedebilir.

Evli kişiler isim değiştirebilir mi?

Evet, evli kişiler de isimlerini değiştirebilir. Ancak evli kadınlar eşlerinin soyadını almışsa soyadı değişikliği için ek dava açılması gerekebilir.

İsim değiştirme kaç kez yapılabilir?

Hukuken birden fazla kez isim değişikliği mümkündür, ancak her değişiklik için yeni dava açılmalıdır.

Çocuklar için isim değiştirme yapılabilir mi?

Evet, çocuklar için veliler veya yasal temsilcileri başvuru yaparak isim değiştirme talebinde bulunabilir.

İsim değiştirme sonrası yeni kimlik nasıl alınır?

Mahkeme kararı kesinleştikten sonra nüfus müdürlüğüne başvurarak yeni kimlik çıkarılabilir.

Soyadı değiştirme ile isim değiştirme aynı mı?

Hayır, soyadı değiştirme işlemi farklı bir dava ile gerçekleştirilir.

İsim değiştirme davası nerede açılır?

Kişinin ikamet ettiği yerin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır.

İsim değiştirme sebebi ne olmalı?

Yanlış yazım, alay konusu olma, dini veya kültürel sebepler, yeni bir kimlik oluşturma isteği gibi gerekçeler olabilir.

İsim değiştirme gazetede yayımlanır mı?

Evet, isim değişikliği resmi gazetede yayımlanır.

İsim değişikliği sosyal güvenlik kaydını etkiler mi?

Yeni isimle birlikte sosyal güvenlik kayıtları ve diğer tüm resmi belgeler de güncellenir.

İsim değiştirme işlemi gizli tutulabilir mi?

Mahkeme kararıyla bazı durumlarda gizlilik talep edilebilir.

Kimler isim değiştirme talebinde bulunamaz?

Akıl hastalığı veya başka bir yasal engel bulunmadıkça, her birey isim değiştirme davası açabilir.

İsim değiştirme sonrasında iş yeri bilgileri nasıl güncellenir?

İsim değişikliği yapıldıktan sonra iş yerindeki tüm belgelerin ve sigorta kayıtlarının yenilenmesi gerekir.

İsim değiştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Gerekçenizin güçlü olması ve belgelerin eksiksiz sunulması önemlidir.

Bebeklerin ismi değiştirilebilir mi?

Evet, Türk hukukuna göre bebeklerin ismi değiştirilmesi mümkündür. Ebeveynler Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak bu işlemi gerçekleştirebilir.

Bebeğin isim değişikliği için dava açılabilir mi?

Evet, ebeveynler veya yasal vasiler, bebeklerin isimlerini değiştirmek için dava açabilir. Bu dava Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülür.

Bebeğin isim değiştirme davası için gerekçe gerekir mi?

Evet, ismin değiştirilmesi için makul ve hukuki bir gerekçe sunulmalıdır. Yanlış yazım, yanlış telaffuz veya ismin anlamından rahatsız olma gibi sebepler kabul edilebilir.

Bebek ismi kaç yaşına kadar değiştirilebilir?

Yaş sınırlaması olmamakla birlikte, bebeklerin isim değişikliği genellikle küçük yaşlarda yapılır. 18 yaşına kadar velilerin talebi ile isim değişikliği yapılabilir.

Bebeğin ismi değiştirilirken hangi belgeler gereklidir?

Bebeğin nüfus kayıt örneği, ebeveynlerin kimlik fotokopisi ve isim değiştirme talebini belirten bir dilekçe gereklidir.

Bebek ismi değiştirildikten sonra aile soyadı etkilenir mi?

Hayır, yalnızca bebeğin adı değişir. Soyadı aynı kalır.

Anne-babanın boşanmış olması isim değiştirme sürecini etkiler mi?

Eğer velayet tek bir ebeveynde ise o ebeveyn dava açabilir. Ancak ortak velayet varsa, her iki tarafın rızası gerekebilir.

İsim değişikliği çocuğun ilerideki yaşamını etkiler mi?

İsim değişikliği, eğitim ve sağlık gibi resmi kayıtlar güncellendikten sonra çocuğun yaşamını etkilemez.

Bebeğin ikinci ismi eklenebilir mi?

Evet, mevcut isme ikinci bir isim eklenmesi talep edilebilir. Bu da aynı şekilde mahkeme kararıyla yapılır.

Bebeğin ismi değiştirildikten sonra pasaport gibi belgeler nasıl güncellenir?

Tüm resmi belgeler, mahkeme kararı ve yeni kimlik ile güncellenmelidir.

Bebek ismi değiştirilirken noter onayı gerekir mi?

Hayır, noter onayına gerek yoktur. Ancak mahkemeye başvuru zorunludur.

Ebeveynler arasında anlaşmazlık varsa isim değişikliği yapılabilir mi?

Ortak velayet durumunda her iki ebeveynin de onayı gereklidir. Anlaşmazlık varsa mahkeme karar verir.

Bebeğin isim değişikliği sonrasında nüfus kayıtları otomatik olarak güncellenir mi?

Evet, mahkeme kararı nüfus müdürlüğüne iletildiğinde kayıtlar otomatik olarak güncellenir.

DİLARA GÜL ERBAŞ

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ İNDİR

 

KONYA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI : 
VEKİLİ : Av. Fatma Zehra Kılıç

DAVALI : Selçuklu Nüfus Müdürlüğü – 32146232
Nişantaşı Mahallesi Şahinağa Sokak No:21 Selçuklu/Konya

KONU : Müvekkilin nüfus kaydında ”Gülsüm”‘ olarak kayıtlı olan isminin “SİNEM ” olarak değiştirilmesi talebimizdir.

AÇIKLAMALAR :

  1. ……………… TC kimlik numaralı müvekkilin her ne kadar nüfusa kaydı yapılırken ”Gülsüm” olarak yazılmış olsa da müvekkil çevresinde “Sinem ” ismiyle bilinmektedir. Çünkü müvekkil isminden rahatsız olduğu için yeni tanıştığı insanlara kendisini “Sinem ‘ olarak tanıtmaktadır.
  2. Müvekkilin isminde yer alan Gülsüm kelimesi sıfat olup ‘”yuvarlak, dolgun yüzlü kadın” anlamındadır. Anlamını ve “Gülsüm” kelimesinin fonetiğini beğenmediği için davacı müvekkil çocukluğundan itibaren bu ismi benimsememiş olup kullanmamıştır. Davacı müvekkile ailesi dahil “Sinem ” ismi ile seslenmektedir. Davacı müvekkil, adına herhangi bir aidiyet hissetmemekle birlikte resmi işler dışında “Gülsüm” ismini hiç kullanmamıştır. Dolayısıyla kullanmadığı bir ismin nüfusta kayıtlı olması davacı müvekkilin iş, eğitim ve sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir.
  3. Türk Medeni Kanununun 27.maddesinde ”haklı bir nedenin varlığı” halinde bir kimsenin adının değiştirilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir. Müvekkilin, çevresinde ve ailesi dahil olmak üzere nüfusu kayıtlı olan “Fatma” ismi yerine çocukluğundan beri “Sinem Ebru” ismini kullanması göz önüne alındığında haklı bir nedenin bulunduğu aşikardır.
  4. “…Ad ve soyadı kişiliğin ayrılmaz bir unsurudur. Kişi bununla anılır ve tanınır ve tanımlanır. Ad veya soyadı niteliği gereği onu taşıyan kişi tarafından benimsendiğinde anlam taşır. Adını benimsemeyen kişiliği ile özdeşleşmeyen kimsenin, adını değiştirmek istemesi en doğal hakkıdır. Böyle bir durumda, ad değiştirme istemlerini içeren davalarda davacının tercih ve arzusunun ön planda tutulması ve öncelikle dikkate alınması gerekir. …Yargıtay uygulamalarında, kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı soyadı ile anılmayı ve onu kayden de taşımayı istemesinin haklı sebep teşkil edeceği kabul edilmiştir.” YARGITAY 8.HUKUK DAİRESİ 2017/6122 E. 2017/14423 K. Sayılı karar
  5. Yargıtay ilke kararında; kişinin kimliğinde yazılı isim ile değil de başka bir isimle herkes tarafından tanınmasını, isim değiştirmek için haklı sebep olarak görmüştür. Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere uygulamada kişinin yalnızca isminden rahatsız olması dahi isim değiştirmek için makul bir sebep kabul edilmiştir. Bu doğrultuda davacı müvekkilin isim değişikliği talebi emsal kararlar ve ilgili kanun ışığında haklı sebeplere dayanmaktadır.
  6. Kısaca müvekkil “Gülsüm” ismi ile kendisini hiçbir zaman özdeştirmemiştir ve müvekkil; ailesi, arkadaş çevresi, yakın akrabaları kısaca müvekkili tanıyan herkes tarafından “SİNEM ” olarak bilinmektedir. Müvekkilin “SİNEM EBRU” adını kullandığı tek yer resmi kurum ve kuruluşlardır. Müvekkilin toplumda “SİNEM ” olarak bilinmesine dair birçok tanık bulunmaktadır. Bu husus Sayın Mahkemenizde dinleteceğimiz tanıklarla ispatlanacaktır.

HUKUKİ NEDENLER : TMK, Nüfus Kanunu ve ilgili her türlü yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, nüfus cüzdanı fotokopisi, tanıklar ve her türlü yasal delil.(süresinde bildirilecektir.)
– Tanık Listesi:

NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen sebeplere binaen; DAVAMIZIN KABULÜ ile, Müvekkilin “Gülsüm” olan adının “SİNEM ” olarak DEĞİŞTİRİLMESİNE, Mahkemenizce müvekkilin adının talebimizdeki gibi değiştirme kararının verilmesinden sonra kararın ilgili Nüfus Müdürlüğü ile ilgili kurum ve kuruluşlara BİLDİRİLMESİNE, Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı üzerine bırakılmasına karar verilmesini vekaleten Sayın Mahkemenizden arz ve talep ederiz. 01.09.2023

Davacı Vekili
Av. Fatma Zehra Özdipi

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment