İkamet izni, Türkiye’de bulunmak isteyen yabancılar için önemli bir husustur. Ülkemizde bulunan yabancılar çeşitli hak ve yükümlülüklere sahiptirler. İkamet izni de bu yükümlülükler çerçevesinde yabancı devlet vatandaşlarının ülkemizde yasal bir şekilde oturmalarını sağlamaktadır. 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre ikamet izni Türkiye’de kalmak üzere verilen izin belgesini ifade etmektedir. Kamusal düzenin sağlanması ve korunması adına önem taşıyan ikamet izni; yabancının talepte bulunması, istenilen evraklarla başvurması ve talepte bulunduğu ikamet izni türünde gerekli şartları taşıması halinde düzenlenmektedir.
Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da 90 günden fazla kalacak yabancıların e-ikamet sistemi üzerinden şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunması mecburidir. Ülkemiz içinde ikamet izni; kamu düzenini korumak, karışıklıkları önlemek ve yabancı uyruklu kişileri tespit etmek açısından önem arz etmektedir.
Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de bulunmak isteme nedenleri çeşitlilik gösterir. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu yabancı uyruklu kişilere farklı ihtiyaç ve koşullara cevap vermek üzere hazırlanmış çeşitli ikamet izni hükümleri içermektedir.
İÇİNDEKİLER
- İKAMET İZNİ NEDİR VE KİMLER İÇİN GEREKLİDİR?
- İKAMET İZNİ TÜRLERİ NELERDİR?
- Kısa Dönem İkamet İzni
- Aile İkamet İzni
- Öğrenci İkamet İzni
- Uzun Dönem İkamet İzni
- İnsani İkamet İzni
- Turistik İkamet İzni
- İKAMET İZNİ BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLER?
- Gerekli Belgeler
- Başvuru Merkezleri
- Online Başvuru İşlemleri
- İKAMET İZNİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
- Aile İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- Öğrenci İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- İKAMET İZNİ BAŞVURU ÜCRETLERİ VE HARÇLARI
- İKAMET İZNİ BAŞVURUSU NE KADAR SÜRER?
- İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNUN KABUL EDİLMESİ İÇİN ŞARTLAR
- İKAMET İZNİ UZATMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
- İKAMET İZNİ REDDEDİLİRSE NE YAPILMALI?
- İKAMET İZNİ ALIRKEN SIKÇA YAPILAN HATALAR
- TÜRKİYE’DE İKAMET İZNİ ALMAK İÇİN ÖNERİLER
- SIKÇA SORULAN SORULAR
- İkamet İzni İçin Ne Gerekiyor?
- 1 Yıllık Oturma İzni Ücreti Ne Kadar?
- Turist Olarak Oturma İzni Nasıl Alınır?
- 1 Yıllık İkamet İzni Harcı Ne Kadar 2024?
- İkamet İznini Kim Verir?
- Kaç Çeşit İkamet İzni Var?
- İkamet İzni İçin Hangi Evraklar Lazım?
- Türkiye’de Süresiz Oturma İzni Nasıl Alınır?
- İkamet İzni Gelmeden Yurt Dışına Çıkılabilir Mi?
- İkamet İzni Neden Reddedilir?
İKAMET İZNİ NEDİR VE KİMLER İÇİN GEREKLİDİR?
İkamet yani diğer adıyla oturma izni, yetkili makamlar tarafından düzenlenen bir belgeyle bir yabancıya belli bir süre Türkiye’de kalmak üzere izin verilmesini ifade etmektedir. Bu izin belgesi, yabancının ülkemizde belirli bir süreliğine belirli bir yerde yaşamasına hak sağlar.
Türkiye’de vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak olan yabancı kişilerin ikamet izni alması zorunludur. Kısaca ülkemizde vize süresinden daha uzun süre kalmak isteyenlerin alması gereken izne ikamet izni denir. İkamet izni altı ay içinde kullanılmaya başlanmazsa geçerliliğini kaybeder.
İKAMET İZNİ TÜRLERİ NELERDİR?
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 30 hükmünce ikamet izni türleri belirtilmiştir. İkamet İzni Çeşitleri;
- Kısa dönem ikamet izni
- Aile ikamet izni
- Öğrenci ikamet izni
- Uzun dönem ikamet izni
- İnsani ikamet izni
- İnsan ticareti mağduru ikamet izni
Kısa Dönem İkamet İzni
Kısa dönem ikamet izni Türkiye’de vize süresi veya vize muafiyet süresinden daha uzun zaman kalmak isteyen yabancılara belli bir süre süreliğine kalmalarına izin veren yetkili merciler tarafından onaylanmış ikamet izni türüdür. Bu ikamet izni türü diğer türlere göre daha kapsamlıdır.
Kısa dönem ikamet iznine başvuru imkanı tanınan haller;
- Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler
- Türkiye’de taşınmaz malı bulunanlar
- Ticari bağlantı veya iş kuracaklar
- Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar
- Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecekler
- Turizm amaçlı kalacaklar
- Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecekler
- Adli veya idari makamların talep veya kararına bağlı olarak Türkiye’de kalması gerekenler
- Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçenler
- Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar
- Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacaklar
- Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat edenler
- Türkiye’de çalışmayan ancak Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları
Kısa dönem ikamet iznini alan yabancı, izin belgesini teslim aldığı tarihten itibaren 20 iş günü içerisinde il göç idaresine giderek adres kayıt sistemine kaydını yaptırmak zorundadır. Kısa dönem ikamet izni en fazla iki yıllık sürelerle verilir. İkamet izni veriliş amacı dışında kullanılırsa iptal edilir.
Aile İkamet İzni
Aile ikamet izni aile birliğinin korunması amacıyla yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de bir destekleyici kişiye bağlı olarak hak kazandığı izin çeşididir. Örneğin bir Türk vatandaşı yabancı olan eşine, kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğuna her defasında üç yılı aşmayacak şekilde aile ikamet izni verebilir. Aile ikamet izninin süresi hiçbir şekilde destekleyicinin ikamet izni süresini aşamaz.
Aile ikamet izni başvurusunda bulunurken destekleyici kişide bazı şartlar aranmaktadır. Destekleyicinin toplam geliri asgari ücretten az olmamalı ve ailede bulunan kişi başına asgari ücretin üçte birinden az olmayacak şekilde aylık geliri bulunmalıdır. Ailenin nüfusuna göre genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olunmalı ve sağlık sigortası yaptırılmış olmalıdır. Destekleyici kişi en az bir yıldır Türkiye’de ikamet izniyle kalıyor olmalıdır.
Ülkemizde destekleyicinin yanında kalmak için aile ikamet izni başvurusunda bulunacak yabancı kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı ve destekleyici kişiyle birlikte yaşama niyeti taşıdığını ortaya koymalıdır.
Öğrenci İkamet İzni
Öğrenci ikamet izni, yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi yapmak amacıyla aldığı izin türüdür. Yabancı öğrenciler öğrenim süreleri boyunca Türkiye’de ikamet ederler. Bakımı ve masrafları gerçek veya tüzel kişiler tarafından üstlenilen ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara da velilerinin veya yasal temsilcilerinin onayıyla birer yıllık sürelerle öğrenci ikamet izni verilebilir. Öğrenci ikamet izni, öğrencinin ailesine ve diğer yakınlarına ikamet izni alabilmeleri konusunda hiçbir hak sağlamaz. Öğrenci ikamet izni yabancı öğrencinin bir üniversiteye kaydolması ve sonrasında gerekli belgelerle İl Göç İdaresi’ne başvurmasıyla alınır.
Uzun Dönem İkamet İzni
Uzun dönem ikamet izni, Türkiye’de kesintisiz olarak en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan yabancıların veya Bakanlığın belirlediği şartlara uyan yabancılara süresiz olarak verilen oturma iznidir. Uzun dönem oturma izni alan yabancı kişi süresiz olarak yani ikamet izni uzatma başvurusu yapmadan ülkemizde kalmaya hak kazanacaktır.
Uzun dönem ikamet izni diğer ikamet izni türlerine göre daha avantajlıdır. İstisnalar dışında uzun dönem ikamet iznine sahip olan yabancılar Türk vatandaşları ile aynı haklara sahiptir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 43.maddesinde uzun dönem ikamet izninin alınabilmesi için yabancıların sağlaması gereken bazı şartlar düzenlenmiştir.
- Kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle Türkiye’de kalmış olmak
- Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
- Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak
- Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak
İnsani İkamet İzni
İnsani ikamet izni kanunda düzenlenmiş olan istisnai bir ikamet izni türüdür. Bu izin yalnızca belirli insani sebeplerden dolayı Türkiye’de kalması zorunlu olan kişilere verilmektedir. İkamet izni esas olarak yabancı tarafından vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluklara başvurularak alınır ancak insani ikamet nedenlerinin varlığı halinde valiliklere bağlı il göç idaresi müdürlüklerine başvuru yapılarak da alınabilir. İnsani ikamet izni alabilmek için yeterli sebepler şunlardır;
- Çocuğun yüksek yararı söz konusu olduğunda
- Hakkında sınır dışı etme veya Türkiye’ye giriş yasağı kararı alındığı halde yabancıların Türkiye’den çıkışları yaptırılamadığında ya da Türkiye’den ayrılmaları makul veya mümkün görülmediğinde
- Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 55 hükmü uyarınca yabancı hakkında sınır dışı etme kararı alınmadığında
- 53’üncü, 72’nci ve 77’nci maddelere göre yapılan işlemlere karşı yargı yoluna başvurulduğunda
- Başvuru sahibinin ilk iltica ülkesi veya güvenli üçüncü ülkeye geri gönderilmesi işlemlerinin devamı süresince
- Acil nedenlerden dolayı veya ülke menfaatlerinin korunması ile kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından Türkiye’ye girişine ve Türkiye’de kalmasına izin verilmesi gereken yabancıların, ikamet izni verilmesine engel teşkil eden durumları sebebiyle diğer ikamet izinlerinden birini alma imkânı bulunmadığında
- Olağanüstü durumlarda
Turistik İkamet İzni
Türkiye’ye turizm amacıyla gelen yabancılar turizm vizesi alarak 90 günlük süreyle kalabilir. Ancak 90 günlük vize veya vize muafiyeti süresinden daha uzun bir zaman zarfında Türkiye’de kalmak isteyen yabancılar turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni almalıdır. Turizm amaçlı ikamet iznine talep diğer ikamet türlerine göre daha fazladır. Bunun sebebi de turizm amaçlı ikamet izninin diğer türlere göre daha kolay verilmesidir. Turizm amaçlı ikamet izni kısa dönem ikamet izninin şartlarına tabidir. Yabancı uyruklu kişi ülkeye turizm amacıyla geleceğini ve bu amaçla ikamet edeceğini ispat etmelidir. İspat için gereken belgeler örneğin otel rezervasyonu, otobüs ve uçak bileti olabilir.

İKAMET İZNİ NASIL ALINIR
İKAMET İZNİ BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLER?
Yabancı bir ülke vatandaşının Türkiye’de sürekli olarak yaşamasına olanak tanıyan ikamet izni Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilir. İkamet izni almak için kişinin Türkiye’de geçerli bir adresi bulunmalı, kişi sağlık sigortasına sahip olmalı ve gereken oranda maddi geliri olmalıdır. İkamet izin süreci genellikle başvuru yapıldıktan sonra 90 gün içerisinde tamamlanır.
Gerekli Belgeler
- Pasaport veya pasaport yerine geçerli belge
- Dört adet biyometrik fotoğraf
- Türkiye’deki adres bilgileri
- Geçerli sağlık sigortası
- İkamet izni harcı ve kart bedeli ödendiğine dair dekont
Başvuru Merkezleri
Randevu gününüzde, başvuru formunda belirtilen belgelerle birlikte ilgili il/ilçe göç idaresi müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir. (İl Göç İdaresi Müdürlükleri sizden başvurunuza bağlı olarak ek bilgi veya belge talep edebilir.)
İlçe Göç İdareleri Adresleri;
- Beşiktaş çalışma grup başkanlığı: (Gayrettepe mahallesi Gönenoğlu sokak No:10 Beşiktaş )
- Beylikdüzü çalışma grup başkanlığı: (Yakuplu mahallesi Hürriyet Bulvarı No:18 Beylikdüzü)
- Ümraniye çalışma grup başkanlığı: (Necip Fazıl mahallesi Gaffar Okkan caddesi No:3 Ümraniye)
- Pendik çalışma grup başkanlığı: (Pendik Kaymakamlığı, Doğu Mahallesi, İnce sokak No:12 Kat:1 Pendik)
Online Başvuru İşlemleri
İkamet izni başvurusu için ilk olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi üzerinden E-ikamet ön kayıt sayfasından online olarak başvuru yapılmalıdır. Online ön başvuruyu yaptıktan sonra ikamet edilen yerdeki göç müdürlüğünde gerçekleşecek randevu tarihi seçilmeli. Randevu tarihinde başvuru formu ve istenen belgelerle birlikte kurumda hazır bulunulmalıdır.
e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur. Başvurusunun tamamlayan yabancılar sistem tarafından belirlenen randevu gününde, yaşamak istedikleri ilde bulunan il/ilçe göç idaresi müdürlüğünde hazır bulunmalıdırlar. Geçerli bir mazereti olmaksızın randevu gününde il/ilçe göç idaresi müdürlüğünde hazır bulunmayan yabancılar, hiç başvuruda bulunmamış sayılırlar. Geçerli mazeretin tespitinde idarece bir takım bilgi ve belgeler talep edilebilir. İkamet izni uzatma başvuruları da kural olarak aynı usulle yapılmaktadır.
İKAMET İZNİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
İkamet izni başvurusunda başvurulan ikamet izni türüne göre gereken belgeler değişiklik göstermektedir.
Aile İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf
- İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar
- Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu kanıtlayan belgenin fotokopisi
Öğrenci İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf
- Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
- İkamet kart bedelinin ödendiğini gösterir belge/makbuz
- Geçerli sağlık sigortası
- Yerleşim Yerini Gösterir Belge
Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf
- Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
- İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar
- Geçerli sağlık sigortası
- Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge
- Kalınacak Yeri Gösterir Belge
Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler;
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf
- Önceki ikamet izin belgesinin fotokopisi
- Son üç yıl içerisinde sosyal yardım alınmadığını gösteren belgenin aslı
- Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair belgenin aslı
- Adli sicil kaydı
- İkamet izni kart bedelinin ödendiğini gösterir belge/makbuz
- Geçerli sağlık sigortası
- Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge
- Kalınacak Yeri Gösterir Belge
İKAMET İZNİ BAŞVURU ÜCRETLERİ VE HARÇLARI
Bir yabancının Türkiye’de ikamet izni alabilmesi için ödemesi gereken birtakım ücretler ve harçlar vardır. Bu harçları ikamet izni belge bedeli, ikamet izni harç bedeli ve tek giriş vize harcı olarak sayabiliriz. İkamet izni belge (kart) bedeli sabit olup tüm yabancılar için aynıdır. İkamet (oturum) izni harç miktarı ise yabancının vatandaşı olduğu ülkeye ve kalmak istediği süreye göre belirlenmektedir.
İkamet izni belgeleri, 210 sayılı Değerli Kâğıtlar Kanunu uyarınca değerli kâğıt kapsamında olup, miktarı her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen bir belge bedeline tabidir. Belge bedelinden herhangi bir ülke vatandaşı için muafiyet söz konusu değildir. İkamet izni belge bedeli 2024 yılı için 565,00 TL’dir. İkamet izni harç bedeli 1 aya kadar 203,40 TL, 1 aydan sonraki her ay için 1.303,90 TL’dir. Tek giriş vize harcı 5.476,80 TL’dir.
İKAMET İZNİ BAŞVURUSU NE KADAR SÜRER?
İkamet izni başvuruları sonuçlanma süresi kanunen 90 gündür. Bu sürenin uzaması durumunda bilgilendirme yapılmaktadır.
İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNUN KABUL EDİLMESİ İÇİN ŞARTLAR
Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur. Yabancı bir ülke vatandaşının Türkiye’de sürekli olarak yaşamasına olanak tanıyan ikamet izni Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilir. İkamet izni almak için kişinin Türkiye’de geçerli bir adresi bulunmalı, kişi sağlık sigortasına sahip olmalı ve gereken oranda maddi geliri olmalıdır. Bu şartları sağlayan kişiler E-ikamet sisteminden gerekli belgelerle birlikte başvurusunu yapmalı, harç ve ücretleri ödemiş olmalıdır. Böylece kişinin başvuru süreci başlamış olur.
İKAMET İZNİ UZATMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
İkamet izni süresinin bitmesine son 60 gün kala uzatma başvurusu yapılmalıdır. Her seferinde ikamet izninin süresi bitmeden tekrar uzatma başvurusu yapılmalı, E-ikamet üzerindeki ikamet izni uzatma formu doldurulurken girilecek olan bilgilerin, mevcut ikamet izni alınırken girilmiş olan bilgilerle uyuşması gerekmektedir.
İKAMET İZNİ REDDEDİLİRSE NE YAPILMALI?
İkamet izni talebinin reddi, iznin uzatılmaması veya iptali, yabancıya ya da yasal temsilcisine veya avukatına tebliğ edilir. Tebligatta, yabancının karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabileceği ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer alır. Ayrıca ikamet izni başvurusunun reddedilmesi halinde 6 ay içerisinde aynı kalış amacıyla başvuru yapılamamaktadır. Yasal süre devam etmekteyse farklı bir kalış amacıyla başvuruda bulunulmalıdır.
İkamet izni reddedilenler, red kararının tebliği itibariyle itiraz edebilir veya red kararının iptali için dava açabilir.
İKAMET İZNİ ALIRKEN SIKÇA YAPILAN HATALAR
İkamet izni almak önemli bir süreçtir. Başvuru sahipleri bu süreçte sıklıkla bazı hatalar yapmakta ve bu nedenle süreçte zorluklar yaşamaktadır. Bu hatalardan en yaygın olanı başvurulan belgelerin eksik veya yanlış iletilmesidir. Belgeler tamamlanırken çok dikkatli ve özenli olmak sürecin en önemli parçasıdır. Yanıltıcı ve yanlış bilgiler vermek sürecin uzamasına veya başvurunun reddedilmesine neden olabilir. Başvuru ücretlerinin zamanında ödenmemesi de sıkça karşılaşılan bir durumdur bu da başvurunun geçersiz sayılmasına yol açacaktır. Başvuru sürecinde her adıma dikkat edilmeli ve gereken adımlar zamanında atılmalıdır.
TÜRKİYE’DE İKAMET İZNİ ALMAK İÇİN ÖNERİLER
Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’de ikamet etmelerinin temel nedenleri değişkenlik gösterir. Bunun için Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda 6 çeşit ikamet izni düzenlenmiştir. Kısa dönem ikamet izinleri en fazla iki yıllık süreyle verilir. Bunlar turizm ikamet izni, gayrimenkul alarak ikamet izni, yatırım ikamet izni olarak ayrılır. Bunların dışında aile ikamet izni, öğrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni ve insan ticareti mağdurları ikamet izni türleri mevcuttur. Kişi kendisine en uygun olan ikamet türünü seçerek başvuru yapmalıdır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İkamet İzni İçin Ne Gerekiyor?
İkamet izni için gereken belgeler tamamlanarak başvuru yapılmalı başvuru harcı ödendikten sonra randevu gününüzde, başvuru formunda belirtilen belgelerle birlikte ilgili il/ilçe göç idaresi müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.
1 Yıllık Oturma İzni Ücreti Ne Kadar?
İkamet izni kart bedeli 565,00 TL, ikamet izni harç bedeli 1 aya kadar 203,40 TL, 1 aydan sonraki her ay için 1.303,90 TL’dir. Tek giriş vize harcı 5.476,80 TL’dir. İkamet izni harç bedelleri ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir.
Turist Olarak Oturma İzni Nasıl Alınır?
Türkiye’ye turizm amacıyla gelen yabancılar turizm vizesi alarak 90 günlük süreyle kalabilir. Ancak 90 günlük vize veya vize muafiyeti süresinden daha uzun bir zaman zarfında Türkiye’de kalmak isteyen yabancılar turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni almalıdır.
1 Yıllık İkamet İzni Harcı Ne Kadar 2024?
İkamet izni kart bedeli 565,00 TL, ikamet izni harç bedeli 1 aya kadar 203,40 TL, 1 aydan sonraki her ay için 1.303,90 TL’dir. Tek giriş vize harcı 5.476,80 TL’dir. İkamet izni harç bedelleri ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir.
İkamet İznini Kim Verir?
İkamet izni başvurusu E-ikamet sistemi üzerinden yapılır sonrasında yabancının ikamet izni almak istediği bölgedeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat ettiği takdirde oturma iznini alabilmesi mümkündür. Yabancı bir ülke vatandaşının Türkiye’de sürekli olarak yaşamasına olanak tanıyan ikamet izni Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilir.
Kaç Çeşit İkamet İzni Var?
6 çeşit ikamet izni bulunmaktadır. İkamet İzni Çeşitleri;
- Kısa dönem ikamet izni
- Aile ikamet izni
- Öğrenci ikamet izni
- Uzun dönem ikamet izni
- İnsani ikamet izni
- İnsan ticareti mağduru ikamet izni
İkamet İzni İçin Hangi Evraklar Lazım?
- Pasaport veya pasaport yerine geçerli belge
- Dört adet biyometrik fotoğraf
- Türkiye’deki adres bilgileri
- Geçerli sağlık sigortası
- İkamet izni harcı ve kart bedeli ödendiğine dair dekont
Türkiye’de Süresiz Oturma İzni Nasıl Alınır?
Uzun dönem ikamet izni, Türkiye’de kesintisiz olarak en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan yabancıların veya Bakanlığın belirlediği şartlara uyan yabancılara süresiz olarak verilen oturma iznidir. Uzun dönem oturma izni alan yabancı kişi süresiz olarak yani ikamet izni uzatma başvurusu yapmadan ülkemizde kalmaya hak kazanacaktır.
İkamet İzni Gelmeden Yurt Dışına Çıkılabilir Mi?
İkamet başvurusu yapan bir yabancı, ikamet izni randevu tarihi gelmeden Türkiye’den çıkış yapmamalıdır. Eğer Türkiye’den çıkış yaparsa aldığı randevu geçersiz olacaktır. Randevuya gittikten sonra ikamet izin kartı kendisine ulaşmayan yabancı, Türkiye’den çıkış yapmak isterse, Göç İdaresi’ne bildirebilir.
İkamet İzni Neden Reddedilir?
İkamet izni başvurusunun reddedilmesinin çeşitli sebepleri olabilir. Bu nedenler genellikle başvuru sürecinde yapılan hatalardan kaynaklanmaktadır. Yanlış veya eksik bilgi sunumu, belgede sahtecilik, aile bağını ispatlayamamak, sağlık sigortasının olmayışı, yanlış ikamet türüne başvuru gibi sebepler başvurunun reddine sebep olabilmektedir.