İdare HukukuASTSUBAY OLMA ŞARTLARI

Astsubay nasıl olunur sorusuna yanıt arayan adaylar öncelikle astsubay olma şartları hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmalıdır. TSK’ye bağlı astsubaylık görevi için gerekli astsubay olma şartları; T.C. vatandaşlığı, sağlık durumu, adli sicil, boy şartı, yaş sınırı, eğitim seviyesi, yazılı sınav ve mülakatlardır. Astsubay olma şartları hakkında detaylı bilgi aşağıda yer almaktadır. Adaylar, bu süreçleri başarıyla tamamladıktan sonra, astsubaylık eğitimine başlar. Astsubaylık eğitimi, belirli kuvvetlere özel okullarda verilmekte ve adaylar bu süreçte askeri bilgi, liderlik ve fiziksel yeterlilik konularında kapsamlı bir eğitim almaktadır. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar, TSK’nin farklı birimlerinde astsubay rütbesiyle göreve başlayarak, ülkenin güvenliğine katkıda bulunur.

ASTSUBAY KİMDİR? NE İŞ YAPAR?

Astsubay, Türkiye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan, subayların altında, erbaş ve erlerin ise üstünde yer alan askeri rütbelere sahip kişilerdir. Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilir.  926 sayılı TSK Personel Kanunu Ek Madde 21’de astsubay tanımına yer verilmiştir. Bu kanuna göre; Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarının ast komuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idarî işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahıslara, astsubay adı verilir.”

Askeri birliğin düzenini ve etkinliğini sağlamada önemli bir role sahip olan astsubaylar askeri hiyerarşinin işleyişinde yönetimsel ve askeri alanlarda kritik görevlere sahiptir. Bu görevler;

  • Erbaş ve erlerin eğitimlerinin organizasyonu sağlamak,
  • Görev ve yetki alanlarında giriş-çıkış ve nöbet hizmetlerini düzenlemek
  • Yerleşkelerin güvenliğinden sorumlu olmak ve gerekli yerlerde güvenliği sağlamak
  • Subay, er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek
  • Birliğin günlük işleyişini düzenlemek, birlikler arası iletişimde görev almak ve güvenliği sağlamak
  • Askeri operasyonlar ve tatbikatlarda görev almak
  • Askeri araçların, ekipmanların ve malzemelerin bakımını yapmak, lojistik destek sağlamak.

TÜRKİYE’DE ASTSUBAY OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Astsubaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde önemli bir rol oynarlar ve askeri operasyonlarda liderlik yaparlar. Ciddi bir askeri disiplin ve eğitim gerektiren astsubaylık mesleğinde, seçim süreci titizlikle yürütülür, adaylardan yüksek standartlara uymaları beklenir. Bu nedenle başvuru yapılmadan önce astsubay olma şartları titizlikle incelenmelidir. Astsubay nasıl olunur konusunda detaylı bilgi sahibi olmak, başvuru sürecinde başarılı olmanın anahtarıdır. Astsubay olma şartları şöyle sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Astsubay olma koşulları arasında ilk sırada, adayın Türk vatandaşı olması yer almaktadır. Buna göre Türk vatandaşı olmayanların astsubay olmaları mümkün değildir. Burada kişilerin aklına takılan bir diğer husus da sonradan vatandaş olanların astsubay olma durumudur. Çifte vatandaşlık, Türk vatandaşlığını sonradan kazananların Astsubay olmalarının önü kapalıdır. Dolayısıyla astsubay olma koşulları arasından vatandaşlık şartı karşılanmamış sayılmaktadır.

  • Sağlık, adli sicil ve fiziksel yeterlilik şartlarını taşımak

Astsubay adayının herhangi sağlık sorunu, vücut kusuru bulunmamalıdır. Askeri disiplin ile uyumlu bir fiziksel görünüme sahip olmaları gerektiğinden vücutlarında dövme, yanık gibi izler bulunmamalıdır.  Alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılığı nedeniyle tedavi görmemiş olmalıdır. Suç kayıtları da astsubaylık başvurusunu olumsuz etkileyen unsurlardandır. Aday, herhangi bir kamu görevinden atılmamış olmalı ve herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalıdır. Yapılacak güvenlik ve arşiv soruşturması olumlu sonuçlanmalıdır.

  • Sağlık raporu

Astsubay olma koşullarında en kritik unsurlardan biri olan sağlık raporu için adaylar, askeri hastanede sağlık muayenesinden geçerek sınıfında “Muvazzaf Astsubay Olur” kararlı sağlık raporu almalıdır. Önemli sağlık sorunları, kronik hastalıklar, psikolojik rahatsızlıklar astsubaylık başvurusunu olumsuz etkileyebilir. Olumsuz rapor alan astsubay adaylarının rapora itiraz hakkı bulunmaktadır.

  • Boy şartı

Astsubay olma koşulları arasında sayılan bir diğer koşul da boy şartıdır. TSK tarafından belirlenen boy sınırı erkeklerde 164, kadınlarda 158 cm’dir.

  • Eğitim seviyesi

Astsubaylık mesleğinde aranan eğitim seviyesi lise veya dengi okullardan mezuniyettir. Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans fakültelerinden mezun olanlar da astsubay olma koşullarında aranan eğitim seviyesi şartını yerine getirir.

  • Yaş sınırı

Astsubay olma şartlarının en önemlilerinden biri sayılan yaş sınırı, astsubay adayının başvuru tarihine göre hesaplanır. Dört yıl veya daha fazla süreli yükseköğretimi bitirenler için 28 yaşından, daha az süreli yükseköğretimi bitirenler için 26 yaşından gün almamış olmak astsubay olma koşullarından yaş sınırıdır.

  • Yazılı sınav ve mülakat

Adayların tabi tutuldukları sınavdan asgari 70 puan almaları gerekir ve yazılı sınavı geçen adaylar mülakata alınır.

  • Eğitim süreci

Mülakattan başarılı bir sonuç alarak seçilen adaylar, astsubaylık eğitimine başlarlar. 1-2 yıl süren eğitim süreci, Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri’ne ait astsubaylık okullarında yapılır. Astsubay olma şartlarının sonuncusu olan eğitim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar, astsubay rütbesi ile göreve başlarlar ve rütbenin gerektirdiği sorumlulukları yerine getirmeye başlar.

Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacak astsubaylarda aranan diğer astsubay olma koşulları; kuvvet, sınıf ve varsa branşların kadro ihtiyacı dikkate alınarak kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönergelerde belirlenir.

ASTSUBAY OLMAK İÇİN GEREKEN EĞİTİMLER

Astsubay olmak için gerekli eğitimler, adayların askeri bilgi ve profesyonel beceriler kazanmalarını sağlar. Eğitim süreçleri ve içerikleri; hangi kuvvetler için eğitim aldığına bağlı olarak Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokullarında değişebilir. Adayların göreve başlamaları için, astsubay olma koşullarından sonuncusudur.

Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokullarında branşlara uygun olarak; temel eğitimler, branş eğitimleri ve fiziksel eğitimler verilmektedir. Bunun yanı sıra; gerçek operasyonel koşullarda uygulamalı eğitimler, tatbikatlar, çeşitli askeri görevlerde yer alma ile görev becerilerini geliştirme yolunda saha eğitimleri verilir. Liderlik yetenekleri üzerine eğitimler de eğitim sürecinin bir parçasıdır. Adayın branşına uygun özel beceri ve bilgi kazandıran teknik ve mesleki eğitimler astsubay olmak için verilen eğitimin vazgeçilmez parçasıdır. Eğitim sürecinde kazandırılan bilgi ve beceriler astsubayların görevlerini etkin, profesyonel ve askeri disipline uygun bir biçimde yerine getirmeleri amacına uygun tasarlanmıştır.

ASTSUBAY OLMA AŞAMALARI NELERDİR?

Astsubay olmak isteyen kişi öncelikle astsubay olma şartlarını sağlamalıdır. Astsubay nasıl olunur sorusuna yanıt arayan adaylar, belirli şartları ve eğitim süreçlerini dikkatlice incelemelidir.

Adaylar, astsubay olma koşulları hakkında ilk adımı atmak için resmi kaynaklardan başvuru ilanlarını takip etmelidir. Resmî web sitelerinde yayımlanan ilanlar doğrultusunda online başvuru formu doldurularak başvuru yapılır. Bu yol dışında posta veya mail yoluyla, başvuru formu veya CV göndererek başvuru alınmamaktadır.

Ön başvurusu kabul edilenler; yazılı sınav, evrak kontrol, fiziki değerlendirme, kişilik değerlendirme testi, fizikî yeterlilik testi, mülakat aşamalarından geçerek astsubay olma şartlarını yerine getirir. İlgili şartları taşımayanlar sonraki aşamalara alınmamaktadır.

Genel Kültür yazılı sınavında; Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar ile Coğrafya konularından sorular sorulmaktadır. Fiziki değerlendirme testinde yönetmelikte belirtilen boy ve kilo standartları ile genel fiziki kusurlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. Kişilik Değerlendirme Testinin puanlandırmada etkisi yoktur, mülakat sınavında kanaat oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Fiziki yeterlilik testinde; ilave standartlara ihtiyaç duyulan branşlar hariç olmak üzere 1500/400 metre koşu, mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır. Astsubay olma koşullarını sağlamak için adaylar sırasıyla bu adımlarda başarılı olmalıdır. Ayrıca ilgili branşlar için gerekli diğer astsubay olma koşulları dikkatlice incelenmelidir.

ASTSUBAY OLMA ŞARTLARI

ASTSUBAY OLMA ŞARTLARI

ASTSUBAYLIK SINAVI NEDİR? NASIL YAPILIR?

Muvazzaf astsubay yazılı sınavına başvuran adaylar Genel Kültür sınavına tâbi tutulmaktadır. Adaylara uygulanan Genel Kültür yazılı sınavında; Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar ile Coğrafya konularından sorular sorulmaktadır.

Adayların yazılı sınav sonuçlarına itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu süre yazılı sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren başlamakta, itirazlar 5 (beş) iş günü içerisinde dilekçe ile Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin Dairesi Başkanlığına yapılmaktadır.

ASTSUBAYLIK MÜLAKATI NEDİR? NASIL YAPILIR?

Mülakat; adaylarda bulunması gereken ve testlerle tespiti mümkün olmayan niteliklere adayın sahip olup olmadığını tespit etmek, adayın diğer aşamalarda ölçülemeyen kişisel özelliklerinin değerlendirilmesini sağlamak maksadıyla yapılır. Astsubaylık mülakatıyla yeterli bir zaman içerisinde adayın geçmişi, kişiliği, psikolojik yapısı, kendini ifade edebilme yeteneği ve askerlik mesleğine ön yeterliliğin tespiti gibi konular değerlendirilir. Yazılı sınavı geçen adaylar mülakata davet edilmektedir. Astsubay olma koşullarında eğitim sürecinden önceki son aşama, mülakat aşamasıdır.

Astsubay adaylarının mülakat aşamasına idari itiraz hakkı bulunmamaktadır.

ASTSUBAYLIK MÜLAKATINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KOŞULLAR

Mülakat, adayın askeri meslek için uygunluğunu değerlendiren önemli bir aşamadır ve fiziki, psikolojik ve kişisel yetenekleri değerlendirmeyi içerir. Adaylar; kişilikleri, psikolojileri, iletişim yetenekleri hakkında askerlik mesleğine yeterli olduklarına dair inandırıcı bir tutum sergilemeli ve bu süreçte başarılı olmak için askerlik mesleğinde yeterli olduklarına dair iyi bir hazırlıkla mülakata girmelidir.

KPSS İLE ASTSUBAY ALIMI NEDİR? NASIL YAPILIR?

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından astsubay alımları genellikle KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanları ile değil, kendi sınav ve mülakat süreçleri ile gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda astsubay adaylarının seçilmesinde KPSS puanları da etkili olabilir. Bu durumlarda, KPSS puanı olan adaylar, bazı memur kadrolarında değerlendirilmek üzere başvuruda bulunabilir. Lisans veya ön lisans mezunları veya geçici kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumdaki adaylar başvuruda bulunmak için KPSS P3 puan türünde en az 60 puan şartını sağlamış olmalıdır. Şehit veya vazife malulü eş ve çocuklarda bu puan türünde alınması gereken minimum puan 48’dir.

KADIN ASTSUBAY NASIL OLUNUR?

Kadınlar, askeri hizmetlerde ve savunma sektöründe birçok farklı görevde bulunarak, askeri operasyonlardan yönetim görevlerine kadar geniş bir yelpazede katkı sağlarlar. Kadınların askeri hizmetlerde yer alması toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına da önemli katkı sağlamaktadır.

Kadın astsubay olma koşulları, birkaç fark haricinde erkek astsubay olma koşullarıyla paralellik göstermektedir. Bu farklardan biri; kadın astsubaylarda asgari boy sınırı 158 cm’dir. Ayrıca kadın astsubaylar için, astsubay olma koşulları arasında hamile olmamak şartı da yer alır. Temin edilecek astsubaylar için açılan kontenjanlarda, kadın astsubay kontenjanları çok daha azdır. Kadın astsubay nasıl olunur sorusunun cevabı; başvuru, yazılı sınav, mülakat, eğitim gibi yukarıda incelenen süreçlerden geçerek başarılı olmaktır.

ASTSUBAY OLMAYA ENGEL DURUMLAR NELERDİR?

Astsubay adaylarının hem fiziksel hem de psikolojik olarak askeri görevleri etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için gerekli standartları karşılamaları amacıyla kanun ve yönetmeliklerle astsubay olma koşulları ve astsubay olmaya engel durumlar belirtilmiştir. Astsubay olmaya engel durumlar;

  • Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde yer alan sağlık sorunlarına sahip olmak
  • Minimum boy şartını sağlamamak
  • Her ne sebeple olursa olsun sivil okullardan, Türk Silahlı Kuvvetlerinden veya askerî okullardan çıkarılmış olmak
  • Devlet memurluğu ve kamu görevinden çıkarılmış olmak
  • Taksirli suçlar hariç, adli sicilden çıkarılmış olsa bile herhangi bir suçtan hükümlü olmak
  • Yüz kızartıcı suç işlemiş olmak
  • Ahlaka aykırı iş yerlerinde çalışmış veya iş yeri sahibi olmuş olmak
  • Sosyal durum, ahlak ve karakter açısından toplumca tasvip edilmeyen ve TSK manevi şahsiyetine gölge düşüren bir davranış içinde olmak
  • Silah taşıma ve kullanmaya engeli bulunmak
  • Madde bağımlılığı (alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde) nedeniyle tedavi görmüş olmak.
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması

Yukarıda sayılan cezalar; para cezasına çevirme, af kapsamına girme, erteleme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi, adli sicilden çıkması hallerinde bile astsubay olmaya engel bir durum yaratacaktır, astsubay olma koşulları sağlanmamış olacaktır.

MUVAZZAF VE SÖZLEŞMELİ ASTSUBAY NEDİR?

Muvazzaf ve sözleşmeli astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde önemli görevler üstlenir, ancak görev süreleri, sosyal haklar ve kariyer ilerlemesi açısından iki tür astsubay arasında farklılıklar vardır.

Muvazzaf astsubay; TSK’nın sürekli kadrosunda bulunan ve devletin resmi askeri personel statüsüne sahip askeri personeldir. Muvazzaf kelimesi, sürekli veya kalıcı anlamına gelir ve bu statüdeki personelin, belirli bir süre için değil, sürekli olarak görev yaptığı anlamındadır.

Sözleşmeli astsubay: kendileri ile sözleşme yapılarak astsubay olarak atanan astsubay çavuş, astsubay kıdemli çavuş, astsubay üstçavuş ve astsubay kıdemli üstçavuş rütbelerine sahip astsubaylardır. Belirli şartları sağlamaları halinde muvazzaf astsubaylığa geçme imkanları bulunmaktadır.

HARBİYE HUKUK BÜROSU OLARAK HUKUK & DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ

Harbiye Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize her türlü yasal konu ve mevzuat hakkında genel bilgilendirme ve kişisel danışmanlık sağlamaktayız. Mevzuattaki değişiklikleri sürekli olarak takip ederek, en güncel bilgileri sağlayan dinamik ve kendini daima yenileyen ekibimizle müvekkillerimize en doğru bilgileri sunmayı amaçlamaktayız. Her türlü hukuki süreçte yasal haklarınız hakkında Harbiye Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek hukuki danışmanlık alabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Muvazzaf Astsubay Nedir?

Muvazzaf astsubay; ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen astsubay olma koşullarını taşıyarak emir komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi farklılık gösteren alanlarda hizmet veren subayın altında yer alan rütbedir. Muvazzaf; görevinin süreli veya sözleşmeli değil, TSK’nın sürekli kadrosunda yer aldığı anlamındadır.

Deniz Astsubayı Nedir?

Deniz astsubayı; Türk Deniz Kuvvetleri’nde görev yapan, deniz kuvvetlerinin çeşitli görevlerini yürütürken, denizcilik ve askeri uzmanlık alanlarında özel eğitim almış ve belirli bir rütbeye sahip kişilerdir. Deniz astsubayları, deniz kuvvetlerinin çeşitli görevlerini yerine getirmek için özel eğitim alır ve bu eğitimler sonrasında denizcilik ve askeri yönetim konularında yetkin hale gelir. Deniz astsubayı olabilmek için Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu’ndan başarılı bir şekilde mezun olmak gerekir. Astsubay olma koşulları yukarıda incelenmiştir.

Hava Astsubayı Nedir?

Hava astsubayları, hava kuvvetlerinin çeşitli operasyonlarını ve görevlerini yerine getirmek için özel eğitim almış ve belirli bir rütbeye sahip askeri personel olup Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı görev yapar. Hava kuvvetlerinin teknik, operasyonel ve yönetimsel konularında derin bilgi ve becerilere sahiptir ve hava araçlarının bakım ve onarımı, hava operasyonlarının planlanması ve yürütülmesi gibi görevlere sahiptir. Hava astsubayı olabilmek için Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olmak gerekir. Astsubay olma koşulları yukarıda incelenmiştir.

Kara Astsubayı Nedir?

Kara astsubayı, Türk Kara Kuvvetleri’nde görev yapan kara araçlarının bakım ve onarımı, birliklerin yönetimi, operasyonel destek ve lojistik gibi alanlar hakkında kapsamlı bilgi ve becerilere sahip astsubaylardır. Görevleri, kara kuvvetlerinin operasyonel kapasitesini artırarak, kara alanında güvenliği ve etkinliği sağlamaktır. Kara astsubayı olmak için Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olmak gerekir. Astsubay olma koşulları yukarıda incelenmiştir.

Bando Astsubayı Nedir?

Bando astsubayı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bando birimlerinde görev yapar. Askeri bandoların yönetimi, organizasyonu ve performansını üstlenir ve askeri müzik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bando astsubayları, askeri müzik ve törenlerde profesyonel bir rol oynar. Astsubay olma koşulları yukarıda incelenmiştir.

Astsubay Ne Kadar Maaş Alır 2024?

2024 yılı itibariyle astsubay maaşları; astsubayın rütbesi, kıdemi, görev yaptığı birim ve yer gibi unsurlara bağlı olarak değişmektedir. Bu doğrultuda astsubay maaşlarının 40.000-90.000 arasında değiştiğini söylemek mümkündür.

Astsubay Olma Yaş Sınırı Var Mıdır?

Astsubay olma koşullarından biri olan yaş sınırı kişinin eğitim durumuna göre değişkenlik gösterir. Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak, daha az süreli yükseköğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartları aranmaktadır.

Astsubay olmak için ne yapmalıyım?

Astsubay olma koşullarını taşıyan kişiler, resmi kaynak web sitelerinden başvuru ilanlarını takip ederek online başvuru formunu doldurarak astsubay olmak için ilk adımı gerçekleştirebilir. Yazılı sınav, fiziki değerlendirme ve yeterlilik testi, mülakat adımlarını da başarıyla tamamlayıp Astsubay Meslek Yüksekokullarında gerekli eğitimleri almaya başlar. Eğitim sürecini başarıyla tamamladıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli birimlerine astsubay rütbesiyle atanır.

Astsubay boyu kaç olmalı?

Astsubay olmak için gerekli minimum boy uzunluğu, askerlik hizmetinin fiziksel gereksinimlerine uygunluk sağlamak amacıyla getirilmiştir. Minimum boy uzunluğu erkeklerde 164, kadınlarda 158’dir.

2 yıllık üniversite mezunu astsubay olabilir mi?

Türkiye’de astsubay olma koşullarından biri, adayın en az lise veya dengi okullardan mezuniyetidir. Bu halde 2 yıllık üniversite (ön lisans) mezunları da diğer astsubay olma koşullarını yerine getirmek koşuluyla başvuruda bulunabilir.

Mehtap Uçar

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment