Eziyet suçu, bir kişiye uzun süreli ve sistematik şekilde fiziksel veya psikolojik acı çektirme eyleminin sonucunda meydana gelen suçu ifade eder. Bu suç, sadece fiziksel şiddeti değil, aynı zamanda psikolojik baskı ve insan onurunu zedeleyen davranışları da kapsar. Hukukumuzda eziyet suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 96. Maddesinde düzenlenmiştir. TCK’nın 96. maddesi, eziyet suçunu “bir kişiye, insan onuruna aykırı olarak, uzun süreli ve sistematik şekilde fiziksel veya psikolojik acı çektirerek muamelede bulunmak” olarak tanımlar. Ve bu suçun faillerine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörür.
Eziyet suçu, toplumsal düzeninin sağlanması açısından büyük önem taşır zira bu suç, bireylerin temel haklarını ve onurlarını ihlal eder. Bu tür suçlar, mağdurlar üzerinde uzun süreli psikolojik ve fiziksel etkiler bırakabilir, ayrıca toplumda huzursuzluk ve güvensizlik yaratabilir. Eziyet suçlarının cezalandırılması, bu nedenle insan haklarının korunması ve adaletin sağlanması açısından önemlidir.
İÇİNDEKİLER
- EZİYET SUÇU NEDİR?
- EZİYET SUÇUNUN MADDİ UNSURLARI
- EZİYET SUÇUNUN FAİLİ KİMLER OLABİLİR?
- EZİYET SUÇUNUN HAREKET UNSURLARI
- EZİYET SUÇUNDA SİSTEMATİK OLMA ŞARTI VAR MI?
- EZİYET SUÇUNUN MANEVİ UNSURLARI
- EZİYET SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ
- EZİYET SUÇU VE KASTEN YARALAMA SUÇU FARKI
- EZİYET SUÇU VE İŞKENCE SUÇU FARKI
- EZİYET SUÇUNUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ BİÇİMLERİ
- EZİYET SUÇUNUN SORUŞTURULMASI VE CEZASI
- EZİYET SUÇU İLE İLGİLİ ÖRNEK YARGITAY KARARLARI
- HARBİYE HUKUK BÜROSU OLARAK CEZA HUKUKUNA YÖNELİK HİZMETLERİMİZ
- SIKÇA SORULAN SORULAR
EZİYET SUÇU NEDİR?
Eziyet suçu, bir kişiye uzun süreli ve sistematik şekilde fiziksel veya psikolojik acı çektirme eyleminin sonucunda meydana gelen suçu ifade eder. Bu suç, sadece fiziksel şiddeti değil, aynı zamanda psikolojik baskı ve insan onurunu zedeleyen davranışları da kapsar. Zira bu hususlar söz konusu maddenin gerekçesinde şu şekilde düzenlenmiştir: Eziyet olarak bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışlarda bulunulması gerekir.
Aslında bu fiiller de kasten yaralama, hakaret, tehdit, cinsel taciz niteliği taşıyabilir. Ancak bu fiiller, ani olarak değil, sistematik bir şekilde ve belli bir süreç içerisinde işlenmektedirler. Bir süreç içinde süreklilik arz eder bir tarzda işlenen eziyetin özelliği, işkence gibi kişinin psikolojisi ve ruh sağlığı üzerindeki tahrip edici etkilerinin olmasıdır. Bu etkilerin uzun bir süre ve hatta hayat boyu devam etmesi, eziyetin bu kapsamda işlenen fiillere nazaran daha ağır ceza yaptırımı altına alınmasını gerektirmiştir.
EZİYET SUÇUNUN MADDİ UNSURLARI
- Fiil: Bu suçta fiil insan onuruna aykırı bir şekilde bedensel veya ruhsal acı çektiren, aşağılanmaya yol açan davranışlardır. Eziyet niteliğindeki eylemler, kasten yaralama, hakaret, tehdit, cinsel taciz gibi olabilir.
- Fail: Eziyet suçunun faili herkes olabilir. Özgü bir suç değil, genel bir suçtur.
- Mağdur: Eziyet suçunun mağduru herkes olabilir. Bunda da bir özelleştirme yoktur.
- Suçun konusu: Bu suçun konusu insan bedenidir.
- Nitelikli haller: Nitelikli haller şu şekildedir: Bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları gerçekleştiren kişi hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Ek cümle:12/5/2022-7406/5 md.) Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı iki yıl altı aydan az olamaz.
(2) Yukarıdaki fıkra kapsamına giren fiillerin;
- Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı,
- Üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa ya da eşe veya boşandığı eşe karşı,
İşlenmesi halinde, kişi hakkında üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
EZİYET SUÇUNUN FAİLİ KİMLER OLABİLİR?
Eziyet suçu, kamu görevlilerinin işleyebildiği işkence suçuna paralel hareketler sergiliyor olsa da genel bir suçtur. Bir başka deyişle eziyet suçu, özgü bir suç değil, herkes tarafından işlenebilir bir suçtur.
EZİYET SUÇUNUN HAREKET UNSURLARI
TCK’nın 96. maddesi, eziyet suçunu “bir kişiye, insan onuruna aykırı olarak, uzun süreli ve sistematik şekilde fiziksel veya psikolojik acı çektirerek muamelede bulunmak” olarak tanımlar. Dolayısı ile bir kişiye, insan onuruna aykırı olarak, uzun süreli ve sistematik şekilde fiziksel veya psikolojik acı çektirerek muamelede bulunan her türlü hareketler eziyet suçunun hareket unsurunu oluşturur.
EZİYET SUÇUNDA SİSTEMATİK OLMA ŞARTI VAR MI?
Bu suçun işlenebilmesi için eylemlerin sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi şarttır. Sistematiklik, acı çektirme eylemlerinin düzenli, planlı ve sürekli bir biçimde yapılmasını ifade eder. Tek seferlik veya kısa süreli eylemler genellikle eziyet suçu kapsamında değerlendirilmez. Zira bu hususlar söz konusu maddenin gerekçesinde şu şekilde düzenlenmiştir: Eziyet olarak bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışlarda bulunulması gerekir. Aslında bu fiiller de kasten yaralama, hakaret, tehdit, cinsel taciz niteliği taşıyabilir. Ancak bu fiiller, ani olarak değil, sistematik bir şekilde ve belli bir süreç içerisinde işlenmektedirler.
EZİYET SUÇUNUN MANEVİ UNSURLARI
- Kast: Eziyet suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Kişi bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları bilerek ve isteyerek gerçekleştirdiği takdirde bu suçu işlemiş olur.
- Taksir: Bir suçun taksirle işlenebilmesi için suçun kanundaki halinin taksirli işlenebilirliği ayrıca düzenlenmiş olması gerekmektedir. Eziyet suçu ise taksirle işlenebilirliğine dair bir düzenlemeyi bünyesinde barındırmaz. Bu nedenle eziyet suçu, taksirle işlenemez.
EZİYET SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ
Bu suçun nitelikli halleri, aşağıdaki gibidir:
- Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı işlenmesi hali: fiillerin; Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı işlenmesi halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
- Üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa ya da eşe veya boşandığı eşe karşı işlenmesi hali: Üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa ya da eşe veya boşandığı eşe karşı işlenmesi halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
EZİYET SUÇU VE KASTEN YARALAMA SUÇU FARKI
Eziyet suçu sistematik olarak işlenen bir suçken, kasten yaralama sistematik olarak işlenemez. Ayrıca eziyet suçu işkence ve eziyet başlığı altında düzenlenmişken, kasten yaralama suçu vücut dokunulmazlığına karşı suçlar bölümünde düzenlenir. Bu da korunan hukuki değerin farklı olduğunu gösterir. Zira eziyet suçunda korunan hukuki değer insan onuruyken kasten yaralama suçunda korunan hukuki değer vücut bütünlüğüdür. İstanbul Ceza Avukatı.
EZİYET SUÇU VE İŞKENCE SUÇU FARKI
İşkence suçu ve eziyet suçu her ne kadar benzer bir suç olarak düşünülse de aralarında birtakım farklar vardır. Örneğin, kamu görevlisinin bireylere karşı işlediği sistematik insan onuruyla bağdaşmayan davranışlar işkence suçunu oluştururken; kamu görevlisi olmayan herhangi bir bireyin diğer bireylere karşı eziyet teşkil eden fiilleri eziyet suçunu oluşturur. Yani işkence suçunun oluşması için kamu görevlisi olmak gerekirken eziyet suçu bu kişiler dışında kalanları fail olarak kabul eder. Yine işkence suçu sistematik olarak işlenmesi gereken bir suçken eziyet suçunun sistematik olarak işlenmesine gerek yoktur.
EZİYET SUÇUNUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ BİÇİMLERİ
- Teşebbüs Halinde Eziyet Suçu: Teşebbüs, suçun tamamlanmasına yönelik bir girişimde bulunulması ancak suçun tamamlanamaması durumunu ifade eder. Eziyet suçuna da icra hareketleri belli kısımlara bölünebiliyorsa teşebbüs mümkün olabilir.
- İştirak Halinde Eziyet Suçu: İştirak, bir suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesini ifade eder. İştirak durumunda, suçun her bir faili, eziyet eyleminin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmuş sayılır ve suçun cezası, faillerin her birine uygulanır.
- İçtima Halinde Eziyet Suçu: Eziyet suçunu oluşturan ayrı ayrı tehdit, hakaret, yaralama ve cinsel taciz gibi suçlar belirli bir süreçte sistematik ve sürekli şekilde gerçekleştiğinde ayrı ayrı suç olarak değerlendirilmeyip hep birlikte bir bütün olarak eziyet suçunu oluşturacaktır. Eziyet kapsamında işlenen kasten yaralama, hakaret, cinsel taciz niteliğindeki eylemler de ayrıca cezalandırılmaz ve bir bütün olarak değerlendirilir.
EZİYET SUÇUNUN SORUŞTURULMASI VE CEZASI
- Eziyet Suçunun Soruşturulması: Bu suçta soruşturma, savcılık tarafından başlatılır. Savcılık, suçun işlenip işlenmediğini, delilleri ve şüphelileri araştırır ve bir sonuca varır.
- Eziyet Suçunun Cezası: Bu suç, genel olarak 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Belli durumlarda cezalar daha da artırılabilir. Örneğin, eziyet suçunu oluşturacak fiillerin; Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı işlenmesi halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Yine bu fiillerin üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa ya da eşe veya boşandığı eşe karşı işlenmesi halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
EZİYET SUÇU İLE İLGİLİ ÖRNEK YARGITAY KARARLARI
1)YARGITAY 8. CEZA DAİRESİ E: 2014/439, K: 2014/14662
5237 sayılı TCK’nin 96/1. maddesinde “bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları gerçekleştiren kişi…” ibaresi yer almakta; yasada eziyet kabul edilen eylemler tanımlanmamaktadır. Madde gerekçesinde ise “Eziyet olarak, bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışlarda bulunulması gerekir.
Aslında bu fiiller de kasten yaralama, hakaret, tehdit, cinsel taciz niteliği taşıyabilirler. Ancak, bu fiiller, ani olarak değil, sistematik bir şekilde ve belli bir süreç içinde işlenmektedirler. Bir süreç içinde süreklilik arz eder bir tarzda işlenen eziyetin özelliği, işkence gibi, kişinin psikolojisi ve ruh sağlığı üzerindeki tahrip edici etkilerinin olmasıdır. Bu etkilerin uzun bir süre ve hatta hayat boyu devam etmesi, eziyetin bu kapsamda işlenen fiillere nazaran daha ağır ceza yaptırımı altına alınmasını gerektirmiştir.” denilmektedir.
5237 sayılı TCK’nin 232/1. maddesinde düzenlenen kötü muamele suçu ise; merhamet, acıma ve şefkatle bağdaşmayacak davranışlardır.
Yarı aç veya susuz bırakma, uyutmamak, zor koşullarda çalışmaya mecbur etmek gibi hareketleri kötü muameleye örnek olarak vermek olanaklıdır. Keza hakaret oluşturan fiiller, disiplin yetkisi kapsamına girmedikleri gibi, kötü muamele suçu olarak değil, hakaret suçundan dolayı cezalandırılmayı gerektirir.
Bu suçlarda temel özellik, kötü davranmadır. Bu kötü davranma, mağdurun onur ve şerefiyle bağdaşmayan muameleye tabi tutulması, ona acı veren ve insan olarak hak etmediği bir işlem uygulanması olabilir. Bu eylemler çoğunlukla, yaralama, tehdit, sövme gibi yasanın başka maddelerinde açıkça düzenlenmiş suçlar dışında kalan eylemleri kapsar.
Bu eylemler, çıplak gezdirme, aç bırakma, sürekli alay etme, korkutma gibi olabilirler. Bu eylemler aynı zamanda bu bölümde incelenen eziyet suçunu da oluşturan eylemlerdir. Eziyet suçu ile bu suçları ayırt etmek açısından, eziyet suçu bakımından sistematik olma ve süreklilik unsurunun aranacak olup ve kastın bu unsurları da kapsaması gerekmektedir. Öte yandan eziyet genel bir suç tipi iken, diğer suçlar için faille mağdur arasında özel bir ilişki olması gerekir.
HARBİYE HUKUK BÜROSU OLARAK CEZA HUKUKUNA YÖNELİK HİZMETLERİMİZ
Ceza hukuku hakkındaki tüm sorularınız ve sorunlarınız için bize ulaşın!
Harbiye hukuk bürosu avukatları müvekkillerinin haklarını tam anlamıyla koruyan onlara her konuda destek veren bir hukuk bürosudur. Harbiye hukuk bürosuna güvenerek haklarınızın güvenle korunduğundan emin olabilirsiniz. Zira Harbiye hukuk bürosu her alanda olduğu gibi bu alanda da uzman avukatlarla beraber müvekkillerine en iyi ve kaliteli hizmeti sunmaktadır. Siz de Harbiye hukuk sayfasında bulunan iletişim sütununa tıklayarak avukata sor hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Harbiye hukuk bürosu alanında uzman kadrosuyla, çözüm odaklı, hızlı ve etkili çözümleriyle sizlere hizmet vermeye her zaman hazırdır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Eziyet suçu şikâyete bağlı mı?
Türk hukukunda eziyet suçu, genel olarak şikâyete bağlı değildir. Ancak, kamu görevlileri tarafından işlenen eziyet suçları ve bazı nitelikli halleri, şikâyet olmaksızın kovuşturulabilir.
Eziyet kesintisiz suç mu?
Bu suç, mağdura sürekli ve sistematik bir şekilde eziyet edilmesini içerdiğinden, kesintisiz suç olarak değerlendirilir. Zira bu hususlar söz konusu maddenin gerekçesinde şu şekilde düzenlenmiştir: Eziyet olarak bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışlarda bulunulması gerekir. Aslında bu fiiller de kasten yaralama, hakaret, tehdit, cinsel taciz niteliği taşıyabilir. Ancak bu fiiller, ani olarak değil, sistematik bir şekilde ve belli bir süreç içerisinde işlenmektedirler.
Eziyet ne demek hukuk?
Hukuk açısından “eziyet,” bir kişiye sistematik ve uzun süreli fiziksel veya psikolojik acı çektirme eylemini ifade eder. Bu suç, sadece fiziksel şiddeti değil, aynı zamanda psikolojik baskı ve insan onurunu zedeleyen davranışları da kapsar.
İşkence ve eziyet nedir?
İşkence, bir kişiyi sistematik bir şekilde, fiziksel veya psikolojik acı vererek kötü muamelede bulunmak olarak tanımlanır. İşkence bir kamu görevlisi tarafından gerçekleştirilen sistematik bir kötü muameledir.
Eziyet, bir kişiyi fiziksel acı çekmeye veya psikolojik rahatsızlık yaşamaya neden olacak şekilde, kötü muamelede bulunmak olarak tanımlanır. Ancak eziyet, işkenceden farklı olarak sistematik olmayabilir ve genellikle daha az planlı şekilde gerçekleştirilir.
İşkence suçunu sadece kamu görevlisi mi işler?
Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre işkence suçu, sadece kamu görevlileri tarafından işlenmez; bu suçun faili olabilecek kişiler arasında kamu görevlileri ve sivil kişiler de bulunmaktadır.
HARBİYE HUKUK BÜROSU OLARAK CEZA HUKUKUNA YÖNELİK HİZMETLERİMİZ
Ceza hukuku hakkındaki tüm sorularınız ve sorunlarınız için bize ulaşın!
Harbiye hukuk bürosu avukatları müvekkillerinin haklarını tam anlamıyla koruyan onlara her konuda destek veren bir hukuk bürosudur. Harbiye hukuk bürosuna güvenerek haklarınızın güvenle korunduğundan emin olabilirsiniz. Zira Harbiye hukuk bürosu her alanda olduğu gibi bu alanda da uzman avukatlarla beraber müvekkillerine en iyi ve kaliteli hizmeti sunmaktadır. Siz de Harbiye hukuk sayfasında bulunan iletişim sütununa tıklayarak bu hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Harbiye hukuk bürosu alanında uzman kadrosuyla, çözüm odaklı, hızlı ve etkili çözümleriyle sizlere hizmet vermeye her zaman hazırdır.
MALPRAKTİS NEDENİYLE CEZA DAVASI
KOŞULLU SALIVERME VEYA ŞARTLI TAHLİYE ŞARTLARI
HAKSIZ TUTUKLAMA TAZMİNAT DAVASI VE ŞARTLARI
NİSANUR CEBECİ